Ce se întâmplă cu concediul de carantină. Vești proaste pentru românii care se întorc din țări cu risc epidemiologic

Ce se întâmplă cu concediul de carantină. Vești proaste pentru românii care se întorc din țări cu risc epidemiologic
Pandemia din 2020 a dus în carantină zeci de mii de români

În august anul trecut, în plină pandemie, Guvernul anunța o ordonață prin care era acordat concediul de carantină. Prin acest gen de concediu, inventat pe loc,  românii aveau parte de o indemnizație, crescută în septembie 2020 de la  75% la 100%. Astăzi noi reglementări vin să schimbe condițiile și plata pentru acest gen de concediu.

Pandemia din 2020 a dus în carantină zeci de mii de români

În plină pandemie Guvernul inventa o nouă formă de concediu pentru românii afectați de situația generată de virusul covid. Indemnizațiile de concediu medical , în primă fază erau de 75%, ulterior în septembrie creștea la 100%.

În fapt concediul de carantină se referea la angajații care intrau în izoalre, ca urmare a depistării infecției cu covid, sau în urma unei carantinări. Conform Ministerului Sănătății a existat un număr impotant de angajați care au intrat în concediul de carantină în 2020, acsta scăzând în primele luni ale anului 2021.

Românii care intră în concendiul de carantină vor primi mai puțini bani

Dar, datorită situației bugetare actuale, mai exact a deficitului bugetar, la nivelul guvernului condus de Florin Cîțu s-a luat decizia de a schimba regula jocului în cazul acestor concedii.

Lipsa banilor de la bugetul de stat au detemriant autoritățile să diminueze sumele primite de românii care intră în concediul de carantină. Conform deciziei, CNAS va plăti doar primele cinci zile de concediu, restul de 9 zile stabilite de medic, nu vor mai fi plătite de stat.

„Vă reamintim că, începând cu data de 1 august a.c., asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată.

De asemenea, persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.”, se spune în comunicatul emis de CNAS la finele lunii august.

Calculul pentru concediul de carantină pe baza veniturilor brute din ultimele 6 luni

Din aceeași decizie află cumse va calcula suma aferentă pentru concediuld e carantină. CNAS spune că se va face „pe baza medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară”, spune CNAS.

Decizia anunțată de CNAS nu face altceva decât să confirme intențiile guvernamentale de a reduce cheltuielile bugetare, inclusiv cele aprobate anul trecut pentru concediul de carantină.

Nu se știe cu cât va fi diminuat bugetul acordat acestor cheltuieli, cert este că a intrat în vigoare, iar românii aflați într-o astfel de situație vor primi mai puțini bani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI