Ce se întâmplă cu cei care se vaccinează anti-covid-19 mai des. Vești bune despre durata imunității
Vești bune pentru români. Câți dintre cetățenii din România s-au imunizat împotriva coronavirusului și ce spun specialiștii despre cât de eficienți sunt anticorpii dobândiți în urma contactării virusului COVID-19. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul oficial.
Ce se întâmplă cu cei care se vaccinează anti-covid-19 mai des
Campania de vaccinare a populației împotriva virusului Sars-COV-2 a avut de suferit în ultimele săptămâni, întrucât tot mai puțini români s-au prezentat la centrele speciale pentru a se imuniza contra coronavirusului.
Cât privește imunitatea dobândită în urma vaccinării, specialiștii spun că aceasta durează un an de zile și chiar o viață, în anumite cazuri. Explicația este destul de simplă. Se pare că celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi de fiecare dată când acest lucru este necesar, scriu cei de la publicația Nature.
„Lucrările sunt în concordanţă cu literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infecţie şi vaccinare pentru SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în cercetare.
Cât de mulți români s-au imunizat împotriva coronavirusului
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a specificat faptul că peste opt milioane de români au fost deja imunizați, fie prin vaccin, fie prin dobândirea anticorpilor în urma contactării bolii.
Mai mult de atât, potrivit lui Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York, celulele B de memorie, produse în urma infecției cu SARS-CoV-2 din organism și întărită datorită vaccinarării, sunt atât de puternice încât vor rezista în fața unor tulpini noi ale coronavirusului:
„Avem aproape 5 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al celor care au trecut prin infecția cu SARS-COV2, probabil că vom ajunge la circa 8-9 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema, pentru că riscul de reinfecție este crescut, pentru acele tulpini virale mutante.
Trecerea prin boală, infecţia naturală îţi conferă o protecţie pe o perioadă delimitată de timp, însă nu ne oferă o protecţie faţă de riscul de reinfecţie cu tulpini virale mutante. Ne uităm la experienţa din Brazilia, ne uităm la experienţa din Africa de Sud, în care oameni care aveau anticorpi, care aveau dovada trecerii prin boală s-au reîmbolnăvit cu aceeaşi frecvenţă şi cu acelaşi risc ca oamenii care nu trecuseră prin infecţie cu tulpina iniţială, tulpina virală din Wuhan”, a declarat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.