Ce se întâmplă cu casa moștenită de partener, în caz de divorț. Legea spune clar

de: Sabina Anastasia
12 05. 2024

Urmează să te desparți de partener și trebuie să aibă loc partajul de bunuri comune? Ce se întâmplă cu casa moștenită, dacă divorțezi, potrivit explicațiilor oferite de avocata Alexandra Chirilă din Iași.

Ce se întâmplă cu bunurile comune la divorț

Când divorțează, cuplurile trebuie să își împartă bunurile în cel mai echitabil mod posibil. Dar ce înseamnă echitabil când vine vorba despre o sumă de bani sau o proprietate moștenită, este discutabil. Cine trebuie să păstreze totul și ce se întâmplă cu o moștenire după separare, poți afla în continuare.

În circumstanțele unei despărțiri oficiale a unui cuplu, apar întrebări inevitabile ce pot fi dificil de abordat din punct de vedere emoțional, moral și etic. Într-adevăr, emoțiile sunt adesea atât de intense în astfel de situații încât de multe ori se apelează la instanță pentru rezolvarea problemelor.

Din această cauză, procedurile pot dura mai mult timp decât de obicei. Costurile pot crește, de asemenea, disproporționat. Un acord între doi parteneri care vor să divorțeze, în cazul în care împărțirea bunurilor ajunge pe masa judecătorilor, este puțin probabil să se concretizeze.

Ce înseamnă o moștenire, din punct de vedere juridic

De aceea, este important să se înțeleagă din timp ce înseamnă o moștenire, cum este administrată și ce se întâmplă cu ea în cazul unui divorț. În mod tradițional, moștenirea se referă la bunurile sau finanțele pe care o persoană le primește la moartea unei rude de sânge.

Moștenirea și despărțirea în cuplu sunt strâns legate, deoarece tot ceea ce moștenește unul dintre parteneri poate fi folosit ca parte a demersului numit divorț. În general, partenerul care a moștenit bunuri va susține că acestea nu fac parte din categoria celor comune, care sunt supuse împărțirii.

Ce se întâmplă cu casa moștenită, dacă divorțezi

Ceea ce este corect, din punct de vedere juridic, potrivit Codului Civil. Un român i-a explicat unei avocate, în mediul online, că soția lui a primit moștenire de la părinții săi o locuință. Și ridică următoarea problemă: „Eu, ca soț, am vreun drept la casa moștenită, știind bine cât am muncit la ea?”.

„Bunurile dobândite prin moștenire sunt bunuri proprii ale fiecărui soț. Nu spun eu acest lucru, ci o spune Codul Civil, articolul 340. Astfel, în caz de divorț și partaj de bunuri comune, nu veți avea niciun drept la casa din discuție, întrucât este bunul propriu al soției dvs.

Eventual, veți avea dreptul la restituirea cheltuielilor și investițiilor pe care le-ați făcut în acea casă, însă sub condiția de a le dovedi instanței de judecată”, a explicat avocata Alexandra Chirilă din Iași pe Instagram.