Ce se întâmplă cu banii pentru repartitoare. Când află românii dacă primesc 750 de lei pentru montare
În urmă cu 2 ani, guvernul emitea o Ordonanță de Urgență, prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene era însărcinat cu alocarea sumelor pentru repartioare. Numai că, recent, ministerul a explicat ce se întâmplă cu banii pentru repartitoare, precizând și când află românii dacă primesc 750 de lei pentru montare.
MIPE anunță ce se întâmplă cu banii pentru repartitoare
Prin OUG 170.2022, MIPE era însărcinat cu „gestionare a programelor operaționale pentru perioada de programare 2021-2027”, inclusiv cu proiectele de acordare de a banilor pentru repartitoare. Dar, conform unor surse ministeriale, citate de adevărul.ro, se pare că MIPE ar dori amânarea acordării aestor sume compensatoare pentru achiziția și montarea repartitoarelor.
În baza documentului adoptat de guvern, se precizau și datele la care ar fi trebuit să înceapă plata acestor sume, și anume 15 aprilie a.c., dar printr-un nou proiect menit să modifice ordonanța deja emisă, ar dori amânarea.
Când primesc românii cei 750 de lei pentru montare
În noul proiect propus de MIPE se stabilește ca dată de start a dării în plată a acestor sume compensatorii, fiind vorba de cel puțin un milion de locuințe care ar putea primii cei 750 de lei pentru montarea repartitoarelor, beneficiarii fiind în categoria socială a celor cu venituri sub 2.000 de lei.
Conform datelor, la nivelul Bucureștiului, conform datelor, ar fi cel puțin 250.000 de locuințe care nu au niciun fel de repartitoare montate. Deși, la nivelul asociațiilor de locatari, conform OUG există obligația montării până în decembrie 2024, reprezentanții AEI spun că „este foarte important să măsurăm ceea ce consumăm”.
Banii pentru repartitoare, posibil de la finalul lunii august
În proiectul depus de MIPE la Palatul Victoria, referitor la banii pentru repartitoare, se stabilește o posibilă dată la finalul lunii august, făcându-se precziarea și referitoare la bugetul alocat, acesta ridicându-se la 375 de milioane de lei, bani care ar putea veni prin intermediul Fondului pentru Modernizare.
În ceea ce privește costul direct, din datele existente se precizează că un repartitor ar costa între 70 și 100 de lei, la care se adaugă și un termostat, astfel costul total ar ajunge la 200 de lei de familie.
Astfel că, în funcție de numărul de camere al unui apartament, costul total ar putea ajunge între 400 și 600 de lei, iar subvenția de 750 de lei ar fi suficientă, deși multe voci reclamau că ar putea fi extrem de mică.
Pe de altă parte, cei care refuză montarea acestor repartitoare, conform OUG, vor risca amenzi uriașe ce vor ajunge și la 1.000 de lei.