Ce se întâmplă cu a treia doză de vaccin, de fapt. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul mult așteptat

de: Rosu Ioana
28 04. 2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre vaccinarea cu cea de-a treia doză. Potrivit acestuia, persoanele imunizate deja cu două doze vor aștepta cele șase luni, timpul în care acestea ar asigura imunitate împotriva Covid-19. De asemenea, medicul a explicat condițiile în care cetățenii vor putea fi vaccinați cu doza a treia de ser.

Ce spun experții despre revaccinarea cu a treia doză

În cursul zilei de marți, medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat faptul că nu există informații științifice referitoare la beneficiul administrării celei de-a treia doză, mai ales că cele două doze ar trebui să asigure imunitate pentru cel puțin șase luni. Potrivit acestuia, odată cu trecerea timpului și cu măsurarea anticorpilor rămași în organism, experții vor lua noi decizii.

„Este o analiză care se efectuează în acest moment. Este important să avem datele de siguranță, datele de imunogenitate și de tolerabilitate pentru cea de-a treia doză, iar această variantă este luată în calcul în condițiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței cazurilor COVID-19 ca urmare a infecției cu alte variante virale, insuficient acoperite de vaccinurile actuale.

Foarte probabil că vom vorbi de o durată mult mai mare de timp, dar avem nevoie să primim mai multe informații pe măsură ce timpul se scurge de la vaccinare, însă nu este o decizie fermă.

Sunt analize, avem nevoie de date științifice care să susțină orice altă recomandare de aici înainte”, a declarat președintele CNCAV.

Cum ar putea fi promovată campania de vaccinare

În cadrul aceleiași conferințe, medicul a fost întrebat ce părere are despre ideea de a promova vaccinarea anti-Covid-19 prin implicarea cântăreților de manele, artiști foarte populari în rândul românilor.

Valeriu Gheorghiță a recunoscut că s-a gândit la această metodă, având în vedere că orice influență pozitivă reprezintă un plus de valoare în evoluția vaccinării.

„E un aspect la care mărturisesc că m-am gândit. Cred că o persoană care poate să aducă un plus în ce privește vaccinarea poate să-și găsească locul în această campanie.

Însă nu cred că trebuie să așteptăm o decizie de la nivel central, acest lucru se poate face individual. Fiecare, în comunitatea pe care o reprezintă, poate să susțină acest demers de vaccinare, pentru că nu cred că e cineva mulțumit cu această pandemie, cu atâtea restricții de luni de zile, cu toții suntem obosiți.

Nu trebuie să ne uităm doar la persoane care au o popularitate foarte crescută, orice persoană vaccinată este un exemplu prin propria persoană”, a adăugat îndrăgitul medic.