Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Totul e oficial

Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Totul e oficial

Noile reglementări cu privire la accesul persoanelor care vin din ţări aflate în zonele galbene sau roşii au intrat de astăzi în vigoare, în Ungaria. Astfel, cetăţenii români vor fi supuşi unor noi condiţii pentru a li se permite accesul în ţara vecină.

Ce se întâmplă la granița României cu Ungaria. Totul a devenit oficial

Noile reglementări impuse de Ungaria pentru cetățenii care intră pe teritoriul ei și vin din zone roșii sau galbene au intrat în vigoare miercuri, 15 iulie. Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor, indiferent de cetăţenie, care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde (fără restricţii de intrare), zona galbenă (cu restricţii de intrare) şi zona roşie (nu este permisă intrarea), potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Astfel, din cauza înmulțirii numărului cazurilor de coronavirus, autorităţile ungare au inclus România pe lista statelor din zona galbenă, alături de Portugalia, Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federaţia Rusă, Serbia, Japonia, China şi SUA.

Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Totul e oficial
Ce se întâmplă acum la granița României cu Ungaria. Totul e oficial

Ce se întâmplă cu românii care vor să meargă în Ungaria

Astfel, cetăţenii care vor să intre în Ungaria din România le sunt aplicabile o serie de dispoziţii. Astfel, la intrarea în Ungaria persoanele vor fi supuse examinării medicale, iar, în cazul acelora care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în ţară.  De asemenea, în situaţia în care nu prezintă simptome, aceştia vor fi obligaţi să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităţilor sanitare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetăţenilor care vin din România şi care au asupra lor două teste moleculare negative pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. De asemenea, cele două teste trebuie să fie făcute la o distanță de 48 de ore între ele.

Cum se va face ieșirea din carantină din Ungaria

Persoanele care au fost puse în izolare la domiciliu, pot cere autorităţilor ungare ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 de ore. Dacă primul test a ieșit negativ persoana poate ieşi din carantină, dar dar rămâne obligatorie și efectuarea celui de-al doilea test. În cazul în care cel de-al doilea test va fi pozitiv, se va dispune reinstituirea carantinei timp de 14 zile.

Muncitorii sezonieri din România pot intra pe teritoriul Ungariei, cu condiţia ca angajatorul ungar să transmită poliţiei locale un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Excepţii de la aceste măsuri fac persoanele care tranzitează Ungaria, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore, să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu coronavirsu, să aibă asupra lor un document din care să rezulte scopul deplasării, ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe culoarul de tranzit către ţara unde vrea să ajungă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI