Ce se întâmplă acum la bancomatele ING. CEC Bank și BRD sunt în aceeași situație

de: Năstase Mirabela
13 03. 2020

Încă de la primele ore, oamenii au început să se înghesuie la bancomate. Menționăm că sediile băncilor limitează numărul de prespane care pot intra în același timp în contextul crizei sanitare interne și internaționale.

Ce se întâmplă acum la bancomatele ING

”E al patrulea bancomat la care încerc”, a mărturisit un bărbat, potrivit libertatea.ro, care și-a încercat norocul la o sucursală ING de pe Șoseaua Giurgiului, din sectorul 4 al Capitalei, sperând ca oamenii din fața sa să mai facă și depuneri, nu doar să scoată bani. Când a venit rândul bărbatului, acesta nu a mai putut scoate decât 100 de lei, iar doamna din fața sa a fost mai norocoasă.

A scos 1500 de RON și mai așteaptă ca oamenii să depună bani, ca să mai retragă încă 1500 de lei. Această situație se repetă și la alte bănci, chiar dacă este vorba de  CEC Bank, BRD, sau Banca Româneasca. Oamenii stau la coadă unul în fața celuilalt, iar distanța minimă de siguranță, care este de 1, 5 metri, dar care nu s-a mai respectat întocmai. Oamenii așteaptă, așadar, cu cardul în mână și cu încordare, iar din când în când mai vorbesc la telefon, răspunzându-le celor de acasă, care îi întreabă dacă au reușit sau nu să scoată bani gheață.

Coadă la Cec Bank, sursă foto: libertatea.ro

Câte carduri are România pe cap de locuitor

Banca Națională a României a anunțat că valoarea tranzacțiilor de plată cu cardurile de credit s-a dublat din 2015 și până în 2019. Astfel că, la sfârșitul lui 2019, tranzacțiile au ajuns să depășească 22 de milioane, adică peste 4 miliarde de lei.

De menționat este și faptul că România are mai puțin de un card bancar pe cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene. Situația este valabilă și pentru cardurile de credit, iar ponderea este de 0,15 carduri pe cap de locuitor.

Cardul de debit îți permite să faci tranzacții în limita banilor proprii, pe care îi ai în cont. Pe acest tip de card îți ții salariul, iar alimentarea este făcută de către angajator sau alte persoane de la care poți primi bani.