Ce se întâmplă acum cu tichetele de masă. Decizia care îi vizează pe românii care muncesc de acasă

de: Năstase Mirabela
25 03. 2020

În plină pandemie de coronavirus, printre întrebările românilor, se numără și aceea legată de tichetele de masă. Vor mai benedicia de ele salariații care lucrează de acasă în această perioadă? Iată răspunsul.

Ce se întâmplă acum cu tichetele de masă

Legea cu numărul 81/2018 în ce privește reglementarea activității de telemuncă spune că telesalariatul va beneficia de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne și contractele colective de muncă, care se aplică salariaților ce au locul de muncă la sediul sau la domiciliul angajatorului.

Asta înseamnă că, dacă un angajator oferă tichete de masă în mod obișnuit, chiar și în timpul pandemiei de coronavirus, telesalariatul le va primi pe acestea.

Mai mult decât atât, chiar și salariatul cu munca la domiciliu are toate drepturile recunscute prin lege și prin contractele colective de muncă, care se aplică tuturor celor al căror loc de muncă este la sediul angajatorului, spune avocatnet.ro.

Așadar, cei care fac muncă de acasă, nu pot fi lipsiți de a avea tichete de masă, dacă în mod normal le primeau. Ceea ce este important de știut este că, acordarea tichetelor de masă este, pentru o anumită categorie de angajați, o parte din venitul convenit cu angajatorul. Astfel că, dreptul la tichete de masă nu poate fi ”tăiat”, chiar și în contextul actual, pe motiv că salariatul nu mai muncește de la birou, ci de la domiciliu.

În ce condiții se eliberează tichetele de masă

Situațiișe în care salariaților li se acordă tichete de masă sunt următoarele:

  • când sunt în concediul de odihnă;
  • când beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
  • când sunt delegați sau detașați în afara localității și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
  • când se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă.

Tichetele de masă sunt bonuri valorice ce sunt destinate achiziției de alimente, oferite angajaților de către angajatori. Ele pot fi utilizate exclsuiv în contul alocației individualae de hrană și sunt legiferate de legea 142/1998. Numărul tichetelor acordate este egal cu numărul de zile lucrate pe parcursul unei luni.