Ce se întâmplă acum cu județul din România plin cu ape tămăduitoare. Unele sunt cunoscute încă din Antichitate
Județul Hunedoara este un loc scăldat de izvoare termale. Din păcate, cele mai multe dintre apele tămăduitoare au fost uitate, iar acum sunt neîngrijite. Izvoarele termale ar fi putut transforma județul Hunedoara într-unul dintre cele mai căutate zone din țară pentru cei care caută binefacerile acestor ape.
Izvoare cu apă terminală cunoscute din antichitate
Unele izvoare sunt cunoscute încă din antichitate. Autoritățile nu au arătat interes față de aceste oaze, și nici investițiile locale nu au fost semnificative pentru a scoate din anonimat așezările care se bucură de astfel de izvoare. Un bun exemplu sunt apele termale de le Vața de Jos, o comună aflată la poalele Munților Zarandului.
Izvorul ar fi descoperit de turci, la începutul secolului XVII-lea. Atunci, regiunea se afla sub ocupația lor. Izvoarele sunt bogate în calciu, sulf, magneziu și sodiu, iar temperatura apei este în jur de 36 de grade Celsius. În timp, apele au devenit tot mai faimoase datorită calităților lor terapeutice.
La mijlocul secolului al XIX-lea, o stațiune funcționa în acea zonă. Publicațiile din Imperiul Austro-Ungar prezentau deseori relatări despre beneficiile apelor. Băile de la Vața erau vizitate și de regele Carol al II-lea. Complexul balnear a ajuns în patrimoniul Romtelecom, iar în anul 2010 a fost închis.
În spate, localnicilor le-au rămas câteva ochiuri de apă termală alimentate printr-o conductă de canalizare. Se numește „scăldarea porcilor”, deoarece o scroafă slăbănoagă a fost lăsată aici să moară, însă peste câteva zile s-a întors înapoi sănătoasă.
Ce s-a ales de faimoasele izvoare termale ale Hunedoarei
Izvoarele termale de la Geoagiu sunt cunoscute încă din vremea dacilor și romanilor. Arheologii au descoperit în acest loc rămășițele unei așezări prospere din Antichitate, în apropierea minelor de aur din Transilvania.
O stațiune cu rol curativ și de relaxare a fost deschisă la începutul secolului trecut, care s-a dezvoltat semnificativ în deceniile de comunism. Stațiunea Geoagiu Băi se află la doar cinci kilometri de orașul Geoagiu și devine una dintre cele mai aglomerate zone turistice din vestul țării.
Pensionarii ocupă o pondere importantă din clienții fideli ai stațiunii. În afara ștrandului, printre atracțiile principale se află cascada Clocota, fiind alimentată de izvoarele termale. Stațiunea s-a dezvoltat în jurul complexului termal antic.
Aici au fost descoperite 11 plăcuțe votive de aur și numeroase artefacte prețioase. Pe fundul craterului a fost reamenajat și transformat într-o piscină din beton. Pentru a ajunge, turiștii sunt nevoiți să coboare câteva trepte, în care se strânge apa de ploaie, căpătând o culoare verzuie.