Ce se întâmplă acum cu Dosarul Mineriadei din ’90. Iliescu și Petre Roman răsuflă ușurați

de: Alex Cazacu
10 12. 2020

După ce joi seară, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv contestațiile depuse împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară, dosarul ”Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990” se întoarce definitiv la Parchet.

Ce se întâmplă cu dosarul Mineriadei din 1990

Așadar, actul de sesizare al instanței trebuie refăcut total, așa că principalii inculpați în dosar (Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu) pot răsufla ușurați.

”Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție; inculpatul Peter Petre; persoanele vătămate (…), părțile civile (…), moștenitori (…), (…) contestatoarea Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991 împotriva încheierii nr.192 din 8 mai 2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosarul nr.1752/1/2017/a1. (…) Definitivă. Pronunțată în ședința din Camera de Consiliu, astăzi, 10 decembrie 2020”, se arată în decizia ICCJ, potrivit Adevărul.

Un magistrat de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe data de 9 mai 2019, retrimiterea la Parchetul General a dosarului Mineriadei din 1990, în vederea refacerii rechizitoriului.

După 30 de ani Dosarul Mineriadei a fost ”îngropat”

Judecătorul de cameră preliminară a constatat că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este nelegal și a dispus restituirea dosarului la Parchet. Decizia a fost atunci contestată, iar joi, instanța a soluționat această cale de atac.

În data de 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe:

  • Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) și președinte al României;
  • Petre Roman, fost prim-ministru;
  • Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru;
  • Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii;
  • General (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

De asemenea, au mai fost trimiși în judecată și:

  • amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne;
  • Cazimir Ionescu, vicepreședinte al CPUN; Adrian Sârbu, șef de cabinet și consilier al prim-ministrului;
  • Miron Cozma, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”;
  • Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni;
  • Plăieș Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor;
  • General (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne;
  • Colonel (rez.) Petre Peter, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele aparținând Ministerului de Interne;
  • Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie ale anului 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau, în mod pașnic, opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.