Ce se împarte de Acoperământul Maicii Domnului. Alimentele pe care e bine să le dai de pomană
Ce se împarte de Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea importante creștină care este prăznuită în fiecare an pe data de 1 octombrie. Credincioșii respectă o serie de tradiții, una dintre cele mai importante fiind cea în care credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă.
Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri
În popor, se spune că pe 1 octombrie începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că începe să cadă bruma. O altă tradiție veche spune că, atunci când este sărbătorită Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii trebuie să țină post pentru a fi feriți de boli și oameni răi.
O altă superstiție spune că, fetele care nu au păr lung și bogat, trebuie să se roage în această zi la Maica Domnului. Aceasta va asculta rugăciunile și le va îndeplini dorința fetelor de a avea păr lung. În această zi nu este bine ca femeile și bărbații să se tundă, deoarece riscă să cadă pradă farmecelor.
Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului este „Pocroavele”. De fapt, acesta este un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. În unele sate, oamenii obișnuiesc să stropească vitele cu apă sfințită la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.
De Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor și pentru sănătate, însă își aduc aminte și de cei trecuți în neființă. Pe lângă rugăciuni, oamenii pot da de pomană anumite alimente pentru sufletul acestora.
Se spune că pe data de 1 octombrie este bine să postim pentru a fi feriți de rele, de boli și pentru a avea parte de noroc și sănătate. Având în vedere acest lucru, credincioșii împart de Acoperământul Maicii Domnului doar alimente de post.
De cele mai multe ori, se împart pentru sufletele celor decedați plăcinte cu mere sau dovleac, pregătite de gospodine special pentru această zi de sărbătoare. De asemenea, mai pot fi date de pomană fructe, colivă, cozonaci de post sau alte alimente care să nu conțină alimente de dulce.
În același timp, există o tradiție care spune că, în această zi, gospodinele își servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce este interzis să faci pe 1 octombrie
Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Acoperământul Maicii Domnului
Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.
Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!