Ce se face de Sfinții Constantin și Elena pentru noroc și bunăstare. Tradiții, obiceiuri și superstiții

de: Anca Lupescu
20 05. 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți pe 21 mai în calendarul Bisericii Ortodoxe, un moment foarte important în calendarul creștin ortodox. Iată ce se face de Sfinții Constantin și Elena pentru noroc și bunăstare.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena

Constantin cel Mare, născut în orașul Naissus în jurul anului 274, este cunoscut pentru contribuțiile sale la dezvoltarea creștinismului în timpul domniei sale. 

În această zi, el este sărbătorit alături de mama sa, Sfânta Elena, care a fost recunoscută pentru faptele sale nobile, cum ar fi eliberarea sclavilor și sprijinirea creștinilor persecutați.

În timpul domniei lui Constantin, o serie de evenimente semnificative au avut loc, inclusiv transformarea orașului Byzantion în capitala imperiului, Constantinopolul. Aici, au fost construite importante biserici, cum ar fi Hagia Sophia și Hagia Eirene, care au devenit simboluri ale puterii și credinței creștine.

Vezi și: Când sunt Sfinții Constantin și Elena în 2024. Pe ce dată pică

În plus, legenda spune că Sfânta Elena a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Iisus, semnul central al religiei creștine.

Ce este interzis să faci de Sfinții Constantin și Elena

Această zi este plină de tradiții și superstiții pe care oamenii le respectă an de an. 

Se spune că aprinderea focului în această zi este de evitat, deoarece ar putea atrage ghinionul pentru restul anului. 

Află și: Ce se dă de pomană de Sfinții Constantin și Elena

Totodată, se crede că lucrul pământului în această zi ar putea aduce invazii de păsări dăunătoare sau ar putea face ca semințele să se usuce.

Femeile obișnuiesc să dea cu tămâie și să stropească cu agheasmă casa și curtea pentru a alunga duhurile rele și necurate. 

În această zi nu se lucrează pământul, nu se dă cu sapa și nu se plivesc ierburile. Din bătrâni se spune că aceasta este ziua în care păsările își învață puii să zboare, de aceea sărbătoarea se mai numește Constantinul Puilor.

Țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, pentru a-și proteja oile și pentru a respinge forțele malefice. 

Ce se face de Sfinții Constantin și Elena pentru noroc și bunăstare

Pentru a noroc și bunăstare în casă tot anul, se recomandă aducerea în casă a cel puțin trei bujori îmbobociți, care simbolizează armonia în familie.

Se spune că în această zi nu iei decizii importante despre despărțiri. Adică nu ar trebui să rupi o prietenie sau să divorțezi în această zi, pentru că se spune că vei pierde pe plan sentimental toată viața.

Peste 111.000 de femei au numele Ileana, alte peste 86.000 poartă numele Elena, 19.000 se numesc Ilinca și peste 63.000 Lenuța.

La bărbați, cel mai des nume este Constantin – 470.000 de persoane își serbează onomastica, apoi vin numele Costel și Costică.