Ce se face de Înălțarea Domnului 2024 pentru noroc și sănătate. Obiceiurile care atrag prosperitatea

de: Anca Lupescu
12 06. 2024

Sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, cunoscută și sub numele de Ispas, celebrează momentul în care Iisus s-a înălțat la cer. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante, alături de Paște, Rusalii și Crăciun. Înălțarea Domnului este, în general, sărbătorită într-o joi, în a patruzecea zi de la Paște. Iată ce este bine să faci de Înălțarea Domnului 2024.

Înălțarea Domnului 2024 

Anul acesta, Înălțarea Domnului va fi joi, pe 13 iunie 2024. La patruzeci de zile de la învierea sa din mormânt, Iisus s-a înălțat la cer. Apostolul Luca a descris evenimentul:

„Așadar, când ei (discipolii și Hristos) s-au adunat, L-au întrebat zicând: „Doamne, vei reface în acest timp împărăția lui Israel?”Și El le-a spus: „Nu este pentru voi să cunoașteți vremurile sau momentele pe care Tatăl le-a pus în propria Sa autoritate.

Dar voi veți primi putere când Duhul Sfânt va veni peste voi; și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului”. După ce a spus aceste lucruri, în timp ce priveau, El a fost înălțat și un nor L-a primit din fața ochilor lor…”.

Deoarece data Paștelui variază de la an la an, sărbătoarea Înălțării variază odată cu aceasta. 

Vezi și: Câte zile libere vor avea românii în iunie 2024. Când are loc minivacanța de Rusalii

Întotdeauna cade în a patruzecea zi de la Paște și, deoarece Paștele cade întotdeauna într-o duminică, Înălțarea Domnului cade întotdeauna într-o joi.

În timp ce era pe pământ, se spune că Iisus fost un slujitor. Acum, în cer, este conducătorul și Domnul tuturor. Prin intrarea în cer ca reprezentant al omenirii, a completat lucrarea mântuirii oamenilor.

Ce este bine să faci de Înălțarea Domnului 2024

Înălțarea Domnului este o sărbătoare marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, fiecare zonă având propriul specific. În această zi sfântă, credincioșii se salută cu „Hristos s-a înălțat!”, la care se răspunde „Adevărat s-a înălțat!”. 

Gospodinele pregătesc bucate similare cu cele de Paște, iar masa tradițională include ouă roșii, cozonac și pască. 

O nouă zi liberă pentru profesori şi elevi. Părinţii trebuie să afle cât mai repede când vor sta copiii acasă

După slujba de la Biserică, familiile se adună pentru a se bucura împreună de aceste bunătăți. Este de menționat că după această zi, ouăle roșii și pasca nu se mai consumă, fiind ziua în care se încheie sărbătorile pascale.

În ziua de Înălțare, nu este permis să se lucreze pământul, să se spele sau să se facă curățenie în gospodărie, deoarece se crede că ai putea atrage nenorociri și necazuri. De asemenea, nu ar trebui să te cerți cu cei dragi.

Pentru sufletele celor decedați, se fac pomeni, din care nu trebuie să lipsească ouăle roșii, cozonacul și vinul. Totodată, se crede că cei care au murit în perioada dintre Paște și Înălțare beneficiază de iertarea păcatelor și ajung direct în Rai.

În popor, sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Ispas. Legenda spune că Ispas, un cioban bun la suflet, a fost martor la Înălțarea Domnului, ascuns după niște pietre. El a răspândit vestea minunii văzute, impresionat de eveniment.

În funcție de regiune, oamenii poartă la brâu frunze de nuc, amintind de frunzele pe care le-ar fi avut Iisus Hristos în momentul ridicării la ceruri. 

Un alt obicei spune că din vârful cozilor animalelor se taie păr care se îngroapă într-un furnicar, pentru a asigura o mulțime de miei și viței.

De Înălțare, gospodarii sfințesc plantele de leac pe care le vor folosi pe tot parcursul anului. Aceste plante sunt considerate a avea puteri vindecătoare speciale dacă sunt binecuvântate în această zi.