Ce se face de Florii 2024 pentru noroc și sănătate. Obiceiurile care aduc prosperitate

de: Anca Lupescu
27 04. 2024

Ce se face de Florii 2024 pentru noroc și sănătate? Duminica Floriilor vine cu o serie de tradiții și obiceiuri despre care se spune că atrag prosperitatea în casa oamenilor. De altfel, această sărbătoare este asociată și cu schimbarea anotimpurilor și se respectă câteva obiceiuri pentru ca pomii să dea rod. Floriile celebrează Intrarea lui Iisus în Ierusalim și după această duminică începe Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor – Semnificația sărbătorii

Duminica Floriilor este o sărbătoare specială în calendarul creștin, concentrându-se pe evenimentele din jurul intrării triumfale a lui Isus în Ierusalim, așa cum sunt descrise în toate cele patru evanghelii canonice.

Ele povestesc cum Hristos a călărit un mânz în oraș către o mulțime de admiratori, care i-au așternut frunze de palmier înaintea Lui în onoarea sosirii Sale.

Vezi și: Ce se va întâmpla în biserică, în noaptea Învierii. Vești bune pentru credincioșii români

Astăzi, creștinii dintr-o gamă de denominațiuni marchează data cu procesiuni, imnuri și ospete.

Duminica Floriilor marchează, de asemenea, începutul Săptămânii Patimilor (și ultima săptămână a Postului Mare), căzând în duminica dinaintea Paștelui.

Cum a fost descrisă intrarea lui Isus în Ierusalim în Biblie și care este semnificația evenimentelor care l-au înconjurat? Vom examina cu atenție scripturile pentru a afla.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină concepută pentru a comemora intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

A avut loc cu două zile înainte de Cina cea de Taină, iar aceasta este o sărbătoare foarte importantă în creștinism, deoarece marchează începutul „Patimilor” – evenimentele finale din viața lui Iisus, inclusiv moartea și învierea Sa în duminica de Paște.

Vezi și: Ţinutele alese de Carmen Iohannis pentru slujba de Înviere şi prima zi de Paşte. Detaliul care a atras atenţia imediat. Foto

Intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim a fost precedată de învierea lui Lazăr din morți, ceea ce a determinat o mulțime mare să creadă în pretinderea Lui ca Mesia.

Iisus a trimis apoi doi ucenici să obțină un mânz pe care apoi l-a călărit în oraș.

Pe măsură ce cobora de pe Muntele Măslinilor, mulțimile care s-au adunat și-au așternut hainele, precum și frunzele de palmier, întâmpinându-L pe Iisus la Ierusalim.

Pe măsură ce călărea, mulțimea admirativă striga diferite cuvinte de laudă, inclusiv „Osana!” (ebraică pentru ‘să ne salvezi’) și „Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului!”

Acest eveniment a fost profețit în Zaharia 9:9 din Vechiul Testament: „Iată, Împăratul tău vine la tine, drept și biruitor, smerit și călare pe un mânz, pe un mânz, puiul unei asine.”

Utilizarea unui mânz nu a fost întâmplătoare, deoarece aceste animale erau simboluri ale păcii și umilinței, în opoziție cu caii mari pe care regii și soldații îi călăreau în oraș.

Iisus a înțeles ce avea să întâmpine în zilele următoare – dar a ales să meargă înainte oricum.

Ce se face de Florii 2024 pentru noroc și sănătate

În Duminica de Florii, tradițiile, obiceiurile și superstițiile sunt strâns legate de simbolistica frunzelor de palmier pe care oamenii le-au așternut în calea lui Iisus în Ierusalim. 

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024. Ce se face în Duminica Învierii

În România, aceste frunze sunt înlocuite de crenguțe de salcie, pe care oamenii le duc la biserică pentru a fi sfințite, apoi le atârnă la uși și porți sau le împletesc și le așează deasupra icoanelor pentru protecție divină.

Aceste crenguțe capătă puteri foarte mari în Duminica de Florii, spunând că feresc familia de boli și necazuri, aducând prosperitate, spor și noroc în case.

De asemenea, oamenii de la curte împletesc ramuri de salcie înmugurită în jurul pomilor fructiferi ca să dea roade și chiar sunt puse în hrana animalelor ca acestea să fie sănătoase.

În această Duminică, mormintele trebuie curățate și stropite cu apă sfințită. Crucile se împodobesc cu flori de primăvară și crenguțe de salcie sfințite.

Totodată, se dau de pomană plăcinte pentru sufletele celor decedați.

Superstiții de Florii

Se spune că în Duminica de Florii, fetele nemăritate nu trebuie să își spele părul. În zona Banatului și a Transilvaniei, acestea pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit.

De asemenea, se zice că la miezul nopții, fetele trebuie să fiarbă busuioc în apă și să aștepte până a doua zi ca să își spele părul cu această apă, pentru a fi strălucitor și sănătos.

Citește și: Când pică Paştele în 2024. De 11 ani nu a mai fost aşa târziu

Cele care vor să se mărite trebuie să își scoată toată zestrea la aer. De altfel, e bine să fie aerisite toate hainele și așternuturile în această zi.

Nu trebuie să te speli pe cap în Duminica Floriilor, pentru că se spune că vei albi de tânăr.

Nu se muncește și nu se spală, iar dacă vrei să te speli pe cap trebuie să o faci cu apă sfințită. Totodată, masa trebuie să fie întinsă tot timpul în această zi.

Este zi cu dezlegare la pește, așa că nu trebuie să lipsească de pe masă peștele. Totodată, se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.