Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2023. Alimentele pe care este bine să le duci la biserică pe 15 august

de: Ionuț Vieru
14 08. 2023

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2023, una dintre cele mai importante sărbători din an și din luna august. În popor, această sărbătoare creștină mai este denumită și Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, prăznuită pe data de 15 august.

Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2023

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, potrivit calendarului creștin-ortodox. Până pe această dată, creștinii țin post timp de două săptămâni, o perioadă în care aceștia nu consumă carne, lapte, ouă sau alimente dulce, având dezlegare la pește doar o singură zi.

De Sfânta Maria, oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Una dintre acestea și cea mai importantă este împărțirea pachetelor pentru sufletul celor adormiți.

Potrivit tradițiilor, este bine ca în ziua Adormirii Maicii Domnului să se dea de pomană fructe specifice acestui sezon. De exemplu, pachetele pot conține struguri, mere sau prune. De asemenea, tot în această zi se dă de pomană și faguri de miere, colivă, colaci sau plăcinte.

Pe data de 15 august, credincioșii merg de dimineață la biserică pentru a sluji aceste bucate, iar mai apoi sunt date de pomană altor credincioși și celor nevoiași pentru sufletele celor trecuți în neființă.

Citește și: Ce se dă de pomană de Sfânta Maria 2023? Alimentele pe care este bine să le împarți de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria 2023

Sărbătorile religioase vin cu o serie de tradiții și obiceiuri. De Sfânta Maria, există tradiția ca fetele nemăritate să culeagă flori din grădină, pe care le duc la biserică și le așază lângă icoane. Făcând acest lucru, se spune că familiile lor vor fi protejate de boli și necazuri.

O superstiție veche spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă. În unele zone din România, se spune că nu este bine să aprinzi focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă această tradiție, riscă să se îmbolnăvească.

De asemenea, ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, deoarece Sfânta Fecioara Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. În această zi de sărbătoare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nu se spală rufele.

Citește și: Ce să nu faci de Sfânta Maria 2023. Tradiția pe care să nu o încalci sub nicio formă pe 15 august. E mare păcat

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Sfânta Maria 2023

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”