Ce se dă de pomană de Întâmpinarea Domnului 2023. Alimentele pe care să le împarți

de: Andreea Vînătoru
01 02. 2023

Pe 2 februarie, an de an, creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Domnului. În această zi, românii respectă o serie de obiceiuri, iar mulți se întreabă ce se dă de pomană de Întâmpinarea Domnului 2023

Ce semnificație are Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului pică pe data de 2 februarie, anual, aceasta fiind și singura sărbătoare cu cruce roșie din lună. Conform vechilor tradiții, în această zi, credincioșii dau de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți. Prima dată, creștinii merg la biserică de Întâmpinarea Domnului, iar mai apoi dau de pomană diverse alimente celor sărmani.

Întâmpinarea Domnului se sărbătorește întotdeauna la 40 de zile de la Nașterea Domnului. Pe lângă toate tradițiile care se respectă în această zi sfântă, există obiceiul de a fi date de pomană diverse alimente.

Alimente pe care să le împarți pe 2 februarie. Ce se dă de pomană de Întâmpinarea Domnului 2023

Pe 2 februarie, credincioșii merg la biserică dis de dimineață, pentru a duce colivă și alte bucate, pe care preotul le va sfinți, după care urmează să fie împărțite celor săraci. Este important ca toate pachetele să conțină și un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiți, care au fost pomeniți la Sfânta Liturghie.

În această zi de sărbătoare, femeile pot pregăti pachețele care să conțină legume: roșii, castraveți, măsline, sau fructe: banană, măr, portocală.

În plus, în pachet se pot regăsi și eugenii, napolitane, dar și salată de vinete sau hummus. Totodată, se pot împărți și bucate gătite, precum sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluți cu orez și ciuperci sau alte bunătăți vegetale.

De Întâmpinarea Domnului 2023, creștinii pot da de pomană și haine sau vase, însă este musai să fie date cu o lumânare alături.

Orice aveți posibilitatea să le oferiți celor sărmani în această zi sfântă, un lucru important este ca acestea să fie sfințite înainte de preot.

Obiceiuri și tradiții de Întâmpinarea Domnului 2023

Pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. În primul rând, pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se spală rufe, nu se calcă și nici nu se coase. Se crede că cei care fac toate aceste lucruri și nu țin cont de sărbătoare vor avea doar de suferit și vor avea parte de o moarte cruntă.

În vremurile de demult, oamenii credeau că dacă se ung cu grăsime de urs pot fi feriți de rele și de boli întregul an. Tot pe 2 februarie, cei care sufereau de sperietură erau afumați cu păr de urs.

Una dintre tradiții este legată și de vremea de afară. Se spune că dacă pe 2 februarie va fi soare pe cer, atunci atunci ursul iese din bârlog și va fugi după ce își vede umbra. Dacă este frig și întunecat, iarna va dura mai mult.

O altă tradiție veche spune că în această zi de mare sărbătoare cine face nuntă va avea parte numai de necazuri şi nu-i va merge bine tot anul. În trecut, strămoșii puneau schimbarea vremii pe seama felului în care se comportă ursul, zis și Ăl Mare ori Martin. Totodată, în tradiția populară, se consideră că la Întâmpinarea Domnului, anotimpul rece se confruntă cu cel cald.