Ce se dă de pomană de Florii. Alimentele pe care este bine să le împarți
Anul acesta, pe data de 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare cu cruce roșie în calendar este una dintre cele mai vechi și amintește tuturor de intrarea Mântuitorului în Ierusalim. De aceea, Duminica Floriilor are o însemnătate mare pentru creștini. În plus, sunt mulți români care se întreabă ce se dă de pomană de Florii.
Ce este bine să dai de pomană de Florii
Anual, Floriile pică întotdeauna într-o zi de duminică. În acest an, Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie, iar Florii se prăznuiesc pe 9 aprilie. Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii se sărbătoresc cu o zi înainte de Duminica Floriilor. Totodată, este și ultima sâmbătă când se mai face pomenirea morților înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Pentru că este o zi de post, în Sâmbăta Floriilor se dau de pomană alimente de post și alte mâncăruri care nu conține produse de origine animală. Inițial, familiile celor adormiţi duc la biserică fructe, colaci, sarmale de post și colivă, pentru a fi sfințite, iar mai apoi sunt împărțite celor săraci. Pe lângă mâncare, oamenii mai pot da de pomană haine sau diverse obiecte.
Tot în Sâmbăta Floriilor, credincioșii merg în cimitire și aprind lumânări pentru cei trecuți în neființă, și împodobesc mormintele cu ramuri de salcie, simbolul intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim.
Citește și: Ce se face de Florii pentru noroc și bunăstare. Toți credincioșii trebuie să aibă asta la intrarea în casă
Chiar și în ziua de Florii, pe 9 aprilie, este bine să dai de pomană pachete cu alimente pentru sufletul morților. Pentru că este dezlegare la pește, gospodinele pot pune în pachete și preparate din pește, pe lângă cele de post.
Conform datinilor bisericești, Iisus Hristos ar fi cerut să mănânce pește, de aceea Biserica Ortodoxă dă dezlegare la pește în Duminica Floriilor. Se spune că cei care vor consuma pește în ziua de Florii se vor vindeca de orice boală și vor avea parte de noroc tot anul.
Citește și: Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii. Ce e bine să dai de pomană pe 8 aprilie 2023
Obiceiuri respectate an de an în ziua de Florii
În alte zone din țară, oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Se spune că ramurile verzi de salcie simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei.
Pe 9 aprilie se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Intrarea Domnului în Ierusalim ar fi fost suprapusă peste sărbătoarea zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o.
Fetele nemăritate își pot visa alesul
Tot în Duminica Floriilor, în anumite zone rurale se bişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. De exemplu, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit din grădină. După ce soarele răsare, acele obiecte se folosesc la vrăji pentru noroc în dragoste şi sănătate.
Există tradiția ca în unele zone din România, după Sfânta Liturghie din ziua de Florii, credincioșii, însoțiți preot, străbat ulițele satelor cu ramuri de salcie înmugurite, cântând „Verşul Floriilor”. Acest lucru simbolizează intrarea lui Hristos în Ierusalim și este respectat an de an.
De Florii, gospodinele de pe la sate coc diferite plăcinte de post, iar mai apoi le împart celor nevoiași. Mai mult, cei care au reușit să țină tot Postul Paștelui pot să se împărtășească de Florii. Dacă vor face acest lucru, creștinii vor avea parte de sănătate, noroc și vor fi feriți de rele tot restul anului.