Ce scrie în certificatul de deces al Cristinei Țopescu. Care a fost adevărata cauză a morții jurnalistei
A fost găsită în pat, acoperită de pătură, iar primele informații arătau o moarte naturală, în somn. Medicii legiști au avut o misiune dificilă în stabilirea cauzei morții jurnalistei, dat fiind că trupul acesteia a fost decoperit pe 12 ianuarie 2020, la mai bine de două săptămâni de când și-a dat ultima suflare. Expertiza a durat, concluziile s-au pus, acum, pe tapet. Ce scrie în certificatul de deces al Cristinei Țopescu?
Ce scrie în certificatul de deces al Cristinei Țopescu?
Cristina Țopescu a murit la 59 de ani, fiind găsită fără suflare pe 12 ianuarie 2020, în casa sa, la mai bine de două săptămâni de când trecuse în neființă. Primele informații arătau o moarte naturală, în somn. Medicii legiști au avut o misiune dificilă în stabilirea morții jurnalistei, deoarece trupul neînsuflețit al acesteia era într-o stare avansată de degradare. Specialiștii au efectuat, miercuri, necropsia inimii vedetei TV.
Intervenția a durat peste două ore, iar legiștii au studiat organul macroscopic, din punct de vedere anatomic. Potrivit unor surse medicale, citate de Libertatea, examinarea a scos la iveală faptul că între mușchii cordului prezentatoarei TV se instalase un strat de grăsime care ar fi putut duce la anumite anomalii din punct de vedere al activității cardiace.
În ce măsură inima grasă ar fi putut conduce la moartea jurnalistei?
Cu mai multe explicații a venit prof. dr. Horațiu Moldovan, chirurg cardiovascular și secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Antena 3. Specialistul a declarat că intervalul de timp de trei săptămâni până la descoperirea cadavrului, care era într-o stare avansată de degradare, a dus la un examen necroptic dificil și cu atât mai puțin relevant.
„Cauzele morţii care pot să conducă la moartea subită a unui om relativ tânăr pentru că eu o vedeam pe doamna Cristina Ţopescu o femeie tânără, sunt de origine coronariană. Oprirea cardiacă primitivă este o formă de manifestare a bolii coronariene. Obstrucţia acută a unei artere coronariene duce într-adevăr la moarte subită.
Încărcarea grasă a inimii este o condiţie anatomică relativ frecventă care nu are însă o semnificaţie patologică. Ea se poate asocia, dar nu în mod obligatoriu, cu tulburările de ritm cardiac, care să conducă şi la oprirea cardiacă. Într-o mică posibilitate faptul că avea o inimă grasă poate conduce la tulburări cardiace. Doamna Ţopescu era hipercolesterolemică (n.r. colesterol crescut)”, a explicat medicul cardiolog.