Ce sărbătoare este pe 9 septembrie. Sfânta celebrată de români în Calendarul Creștin Ortodox

de: Andrei Simion
08 09. 2024

În a noua zi din luna septembrie, la o zi după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, sunt comemorați părinții acesteia, Sfinții Ioachim și Ana. Acești sfinți sunt cunoscuți ca fiind ajutători rapizi, iar problemele legate de infertilitate sau conflictele de familie se rezolvă adesea repede dacă te rogi lor cu credință.

Ce sărbătoare este pe 9 septembrie

Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria. Sfântul Ioachim provine din familia regelui David, iar Sfânta Ana era fiica preotului Matan, conform site-ului crestinortodox.ro. În trecut, cei doi nu au reușit să aibă copii pentru o perioadă îndelungată, ceea ce le atrăgea critici din partea oamenilor și îi făcea să fie considerați blestemați.

După rugăciuni stăruitoare, Sfinților Ioachim și Ana le-a fost dăruită Fecioara Maria. Atunci când au devenit părinți, amândoi erau deja la o vârstă înaintată. Sfântul Ioachim a decedat la 80 de ani, iar Sfânta Ana a murit la 70 de ani, la doi ani după moartea soțului ei.

Sfântă Ana, întinde sfintele tale mâini, cu care ai îmbrățișat pe Împărăteasa Cerului și a pământului, către Părintele îndurării și al tuturor mângâierilor! Astfel, trecând cu vederea mulțimea păcatelor noastre, să ne protejeze de foamete, de potop, de foc, de sabie, de invaziile altor neamuri și de conflictele dintre noi.

Rugăciune pentru Sfântul Nectarie

„Bucură-te, Ioachime, sfeșnicul lui Dumnezeu, cel în fapte bune îmbătrânit, prin care întristarea nerodirii s-a pierdut. Veselește-te, că Fiica ta s-a făcut Biserică a lui Dumnezeu, născând pe Hristos Domnul. Luminează-ne și pe noi spre fapte bune, cel ce ești luminătorul celor din întunericul necunoștinței, dulce mângâietor al celor întristați și îndemnătorul celor însoțiți în Sfânta Taină a Cununiei. Bucură-te, Ioachime, sfeșnicul lui Dumnezeu, cel în fapte bune îmbătrânit, prin care întristarea nerodirii s-a pierdut. Veselește-te, că Fiica ta s-a făcut Biserică a lui Dumnezeu, născând pe Hristos Domnul. Luminează-ne și pe noi spre fapte bune, cel ce ești luminătorul celor din întunericul necunoștinței, dulce mângâietor al celor întristați și îndemnătorul celor însoțiți în Sfânta Taină a Cununiei.”