Ce sărbătoare e azi, 7 octombrie. Cui trebuie să dai mesaj de „La mulți ani!”

Ce sărbătoare e azi, 7 octombrie. Cui trebuie să dai mesaj de „La mulți ani!”
Cine se sărbătorește astăzi? Data de 7 octombrie este importantă pentru unii români.

Este o zi importantă pentru creștini astăzi! Mulți dintre ei se pregătesc să se bucure de petrecere alături de apropiați. Cui trebuie să îi urezi ,,la mulți ani” astăzi? Unii nu știau că pe această dată trebuie să se sărbătorească. Iată ce serbează biserica ortodoxă, greco-catolică și romano-catolică. Află povestea Mucenicilor prăznuiți în data de 7 octombrie! Puțini știu despre aceștia.

Sărbătoare importantă pe 7 octombrie: cine se bucură astăzi de petrecere

Poate unii români nu știu, dar astăzi este o mare sărbătoare. Mai exact, în data de 7 octombrie sunt prăznuit Sfinții Serghie și Vah și Sfântul Iulian. De asemenea, în biserica greco-catolică îi avem pe Sfântul Sergiu și Vac și Sfânta Fecioara Maria, iar romanii-catolici se bucură de sărbătorirea Sfintei Fecioare.

  • Ortodoxe: Sf. Mari Mc. Serghie şi Vah; Sf. Mc. Iulian preotul, Chesarie diaconul şi Polihornie
  • Greco-catolice: Sf. m. Sergiu şi Vach; Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului
  • Romano-catolice: Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului

Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 7 octombrie.

Cum au sfârșit Sfinții?

Sf. Mari Mc. Serghie şi Vah au fost senatori romani și cei mai apropiați demnitari ai împăratului Maximian Daia din perioada 286-305. Aceștia erau iubiți la curtea împăratului pentru cinstea, priceperea și vitejia lor în războaie, dar și pentru credința în slujbă.

Toți cei care voiau să ceară ceva de la Maximian trebuiau să se adreseze prima oară celor doi, care erau sfetnicii lui de cinste. Ei își tăinuiau credința de frica împăratului care era împotriva tuturor celor care credeau în Dumnezeu. Unii din oamenii care au aflat i-au pârât.

Împăratul a acceptat cu greu că Serghie și Vah ar putea fi creștini. Cei doi au refuzat să participe la o ceremonie la templu, iar mai apoi au fost legați cu lanțuri și purtați pe străzile Romei, ulterior au fost trimiși în părțile de răsărit ale imperiului pentru judecată.

Sfinții au părăsit în lanțuri din Roma și au fost supuși la chinuri oribile de către guvernatorul regiunii pentru a renunța la credința creștină. Vah a murit în timpul acestora, iar lui Serghie i-a fost tăiat capul. Capetele acestor Sfinţi Mucenici au fost aduse în ţara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521) şi depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş.

Sfântul Iulian a mărturisit credința în Hristos, atunci a fost muncit fără milă. Mama mucenicului a fost și ea pedepsită și i-au fost tăiate călcâiele picioarelor. Capul Mucenicul a fost băgat mai apoi într-un sac cu nisip în care se aflau mai multe creaturi, ulterior a fost aruncat în mare.