Ce șanse are Klaus Iohannis să ajungă la șefia Comisiei Europene. Cine îl sprijină la nivel înalt

de: Ștefan R. Apostol
25 04. 2024

După ce își anunța candidatura la șefia NATO, multe voci occidentale declarau că va avea mici șanse de reușită, în detrimentul contracandidatului olandez, dar, în același timp, au comentat și ce șanse are Klaus Iohannis să ajungă la șefia Comisiei Europene, mai ales că s-a aflat și cine îl sprijină la nivel înalt.

Klaus Iohannis, de la NATO, la Comisia Europeană?

Speculațiile cu privire la o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la șefia NATO au apărut încă din toamna anului trecut, iar după coalizarea dreptei europene, părea tot mai veridică această zvonistică la adresa președintelui.

Deja se știa cine este favoritul Casei Albe, precum și a cancelariilor occidentale britanice, franceze și chiar germane, în persoana lui Mark Rutte, fostul premier olandez, care are toate șansele să devină liderul Alianței Nord-Atlantice la finalul mandatului lui Jens Stoltenberg, fost Prim-ministru al Norvegiei.

Recent, la București a avut loc cel mai mare congres al dreptei europene, iar lista celor care au participat a fost una plină de politicieni importanți, în frunte cu Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene.

Această întâlnire, deloc întâmplătoare, a repus-o pe von der Leyen în cursa pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene, dar nu fără surprizele de rigoare, și anume o posibilă candidatură a lui Klaus Iohannis.

În acest context, celebra publicație Politico a pus întrebarea „ce șanse are Klaus Iohannis să ajungă la șefia Comisiei Europene?”, evidențiind, în același timp, și cine îl sprijină la nivel înalt. Aceeași publicație accentuează faptul că „La Bruxelles se fac numeroase speculații cu privire la cine ar putea fi ales următorul șef al executivului european.

Politico despre ce șanse are Klaus Iohannis să ajungă la șefia Comisiei Europene

Jurnaliștii celebrei publicații Politico își încep pledoaria întrebându-se dacă va fi din nou Ursula von der Leyen șeful CE, având în vedere că au existat extrem de multe momente în care politica dusă de aceasta a dus la eșecuri, începând de la gestionarea pandemiei, și până la gestionarea situației de conflict din Ucraina, și relațiile cu Rusia, și nu numai.

În acest context, analizând și potențialii contracandidați, de la Mario Draghi, Roberta Metsola, extrem de periculoasa Christine Lagarde (care ar reveni pentru un nou mandat, cea care în 2008 declara că bătrânii sunt mulți și ar trebui să reducem numărul), s-a ajuns la președintele român și la ce șanse are Klaus Iohannis să ajungă la șefia Comisiei Europene, Politico scriind că:

„Președintele României este văzut ca o mână sigură și este un favorit al liderilor europeni, în special în rândul conservatorilor.”

Cine îl sprijină la nivel înalt pe Iohannis, în opinia publicației

Deși în cele 2 mandate ale sale a avut și momente de mici altercații cu celelalte cancelarii, mai ales pe fondul unor promisiuni neonorate de Occident, Klaus Iohannis pare a fi un contracandidat agreat de o parte a vestului european, iar Politico spun că cei care l-ar sprijini pentru o posibilă funcție europeană, sunt:

„Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina – ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria.

Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu strictețe regulile pieței unice a UE și nu a impus în mod unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene – ceea ce a întărit reputația lui Iohannis ca jucător de echipă pro-european.”, mai scrie publicația citată.

PPE și-a organizat congresul electoral la București

Ca o concluzie finală a acestui posibil scenariu, este că mulți susțin că este timpul ca un est-european să conducă UE. În acest caz, Iohannis, vorbitor de limbă germană, este bine plasat, deoarece provine din aceeași familie politică PPE ca von der Leyen, dar cu toate astea rămâne întrebarea dacă ajunge Klaus Iohannis la șefia NATO?

„Decizia PPE de a-și organiza congresul electoral la București atestă, de asemenea, poziția sa în rândul liderilor conservatori ai grupului”, mai spune Politico.

Având în vedere că al doilea său mandat se va încheia în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post internațional de top. Luna trecută, el a fost de acord să candideze la funcția de viitor lider al NATO, dar aceasta va fi o bătălie dificilă, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.