Ce salariu vor tinerii din Generația Z la angajare. Suma minimă pe care o acceptă

de: Ștefan R. Apostol
05 04. 2024

Așa cum bine se știe, sociologii vorbesc intens în această perioadă de tinerii din Generația Z, cei care de mâine vor intra în piața muncii, dar nu oricum. În același timp, se vorbește și de ce salariu vor tinerii din Generația Z la angajare, precum și care este suma minimă pe care o acceptă.

Care este poziția actuală a generației Z pe piața locurilor de muncă?

Generația Z cuprinde persoanele născute între 1997 și 2012, iar unii angajați din generația Z au intrat în câmpul muncii înainte de începerea pandemiei COVID, în martie 2020. Alții au făcut acest lucru după ce au terminat facultatea în timpul crizei de sănătate în curs de desfășurare, iar alții din această categorie demografică sunt la școală și se vor alătura lumii muncii în următorii câțiva ani.

Studiile indică faptul că pandemia nu a afectat sectorul în care Generația Z își dorește cel mai mult să lucreze, și anume tehnologia. În același context, și este inevitabil subiectul, s-a aflat și ce salariu vor tinerii din Generația Z la angajare, iar suma minimă pe care o acceptă nu este una chiar mică, într-un recent top ţărilor europene.

Ce salariu vor tinerii din Generația Z la angajare?

Începând cu 2022, cei mai în vârstă membri ai Generației Z vor împlini 25 de ani și probabil că se află pe piața muncii de cel puțin câțiva ani, în contextul în care și la noi există riscul ca anumite meserii să dispară.

Mulți alții se află la capătul carierei universitare, în timp ce încă mai mulți sunt în liceu și în clasele inferioare, ceea ce înseamnă că piața muncii va fi în curând inundată de acest grup demografic, iar afluxul nu va încetini pentru o bună perioadă de timp.

Într-un dialog cu o parte din reprezentanții acestei generații, în cadrul unei emisiuni online, MyImpact, s-a vorbit în mod concret despre ce salariu vor tinerii din Generația Z la angajare, iar suma este de minim 4.500 de lei pe lună.

Din punct demografic, cei care vor un astfel de salariu se încadrează între vârstele de 21 și 22 de ani, conform reprezentanților organizatorilor forumului „Youth Speak Forum”, eveniment ce va avea loc pe 19 aprilie, la Hollywood Multiplex la București Mall, atât fizic și, de asemenea, online.

„Contează puțin și programul de lucru”

Sumele cerute, deși nu sunt mici, au în contrast, cel puțin în cazul unora dintre tineri, și exepriența, sau lipsa ei, internship-urile acordate de companii, dar și faptul că, în opinia rerpezentanților „Youth Speak Forum”, „contează puțin și programul de lucru”:

„Cred că contează puțin și programul de lucru, mai ales că noi fiind studenți, majoritatea preferăm cumva să putem să echilibrăm și partea asta de să mergem și la facultate și să ajungem și la locul de muncă.

Na, să nu întârziem, să nu avem absențe. Și cred că contează puțin și partea asta de salariu.

Cumva să poți să ai un salariu cu care să poți să trăiești mai mult sau mai puțin, mai ales dacă ești student care ești venit din alte părți și stai într-un oraș cu cheltuieli foarte mari, să poți cumva să-ți asigur și tu un mediu de trai.”, spune Teodora Gheoghe, reprezentanta organizatorilor evenimentului.

Angajații din Generația Z vrea să lucreze de la birou și au fost mult mai puțin interesați de companiile non-tehnologice. Tinerii angajați care au reușit să își croiască drum în cele mai căutate locuri de muncă ale Generației Z au evaluat, de asemenea, aceste companii foarte bine.

Potrivit concluziilor analiștilor, Apple, Google și Microsoft au obținut fiecare un rating de aprobare de 4,6 din 5 din partea acestei categorii demografice. Printre alte companii foarte bine cotate se numără Facebook și Morgan Stanley.