Ce salariu încasează un militar din Forțele Aeriene ale României. Suma trece de 10.000 de lei
Dubla tragedie aviatică din Constanța a zdruncinat din temelii România, după ce șapte militari și un pilot de MIG 21 LanceR și-au pierdut viața în condiții greu de imaginat. În urma pierderii imense suferită de întreaga țară, dar, în special, de familiile victimelor, rămâne un val de regrete și o mare de suferință. Având în vedere pericolele la care sunt expuși în orice moment acești eroi ai patriei, multă lume se întreabă ce salarii primesc angajații Armatei Române. Ei bine, cifrele depășesc cu mult salariul mediu din România, însă riscurile asumate sunt enorme.
La ce salariu poate ajunge un pilot militar
Salariile în Armata Română pot fi mai mult decât generoase, mai ales în cazul angajaților cu funcție importantă și vechime. De asemenea, ofițerii, subofițerii și maiștrii militari se bucură de salarii mari, însă și responsabilitatea acestora este pe măsură.
Pentru că tragedia aviatică de la Constanța, precum și alte accidente similare ne demonstrează că viața acestor angajați este imprevizibilă, românii se pot întreaba dacă această meserie nobilă poate fi făcută de oricine. Răspunsul este clar nu, pentru că, nu oricine este născut și educat pentru a se dedica și a-și sluji țara cu riscul vieții.
Tocmai de aceea, acest devotament este răsplătit pe măsură, iar piloții militari pot ajunge și la salarii de 16.000 de lei, în funcție de vechime, grad și de numărul de ore, respectiv experiență. În prezent, la Academia Forţelor Aeriene învață peste 500 de studenţi şi elevi ai şcolii de maiştri militari, care după o muncă și o instruire asiduă vor ajunge să facă parte din familia Armatei Române, putând sluji și apăra țara mamă.
Provocările meseriilor din cadrul Armatei Române
În general, tinerii care urmează instituțiile de învățământ cu profil militar sunt tineri pasionați de acest domeniu, care pun mai presus de orice remunerație dedicarea față de țară. De asemenea, pentru cele mai multe dintre aceste persoane, uniforma militară reprezintă reprezintă un motiv de onoare, respect și patriotism.
Absolvirea acestor școli este grea, iar misiunea tinerilor studenți poate fi imposibil de îndeplinit, astfel că, atât examenele de admitere, cât și cele de absolvire sunt foate grele, reușind să ocupe aceste funcții importante doar persoanele foarte pregătite pentru provocările la care vor fi expuși
„Această meserie noi o considerăm nobilă, pentru faptul că, după absolvirea şcolii, li se dă pe mână o tehnică de noua generaţie, o tehnică foarte scumpă. Pentru armele aviaţie şi radiolocaţie, trebuie să susţină un test. Sunt mulţi care îl pică şi de aceea, să spunem, armele acestea sunt un pic vitregite, datorită faptului că ne rămân locuri.”, a transmis Corneliu Mitulețu, comandor Scoala de Maiştri Militari “Boboc” Buzău, la ProTv.
Persoanele interesate să intre în Armata Română trebuie să știe că locurile sunt limitate, iar examenele și materia sunt foarte grele. Astfel, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” există doar 144 de locuri la studiile de licență, fiind repartizate la două facultăți: Facultatea de Management Aeronautic și Facultatea de Sisteme de Securitate Aeriană.
La Facultatea de Management Aeronautic se studiază Aviație Piloți de aeronave cu motoare reactive, Aviație piloți elicopter sau Control Trafic aerian. La Facultatea de Sisteme de Securitate Aeriană se studiază Rachete și artilerie antiaeriană, Radiolocație, Război electronic în comunicații, Război electronic în aviație și apărare antiaeriană.