Ce salariu încasează lunar un inspector ANAF. Ce sporuri mai au angajații acestei instituții
În cursul zilei de vineri, Lucian Heiuș, președintele ANAF, a făcut public salariul maxim pe care un inspector din instituția pe care o conduce îl încasează. Iată ce salarii au aceștia.
Salariul pe care îl încasează un inspector ANAF
Potrivit președintelui ANAF, salariul maxim pe care un inspector din cadrul instituției îl poate primi se ridică la 6.200 de lei net. Acesta a mai precizat că salariul unui funcționar trebuie să aibă o cotă fixă și una variabilă, în funcție de rezultatele activității.
„Acești oameni se duc și stabilesc rapoarte de inspecție și decizii de impunere poate de milioane de euro, luptându-se cu avocați foarte bine plătiți, dar care este normal”, a afirmat Lucian Heiuș.
De asemenea, un asistent încasează 3.600 de lei net, iar salariul unui director ANAF se ridică la suma de 9.600 de lei net. Totodată, cel mai mic spor de condiții vătămătoare plătit în luna martie a fost de 688 de lei.
Cel mai mare spor de condiții vătămătoare s-au ridicat la 1.938 de lei, sumă încasată de secretarul general ANAF, secretarul general adjunct a încasat 1.862 de lei și 1.448 de lei pentru consilieri.
ANAF face angajări
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală a anunțat că ANAF are o structură îmbătrânită și că 40% dintre angajați au peste 50 de ani, iar în jur de 45% au vârste cuprinse între 41 și 50 de ani. Lucian Ovidiu Heiuș a declarat că numărul total de posturi alocat ANAF este de circa 22.000.
“Numărul de personal sau numărul total de posturi care este alocat ANAF este de 22.244, dar doar jumătate din aceştia, 11.504 mai exact, sunt funcţionari care lucrează în inspecţie sau în colectare. Restul asigură o groază de alte servicii şi de alte activităţi. De asemenea, veţi constata şi am constatat şi eu că avem o medie lunară de posturi neocupate cam de 2.500. Deci peste zece la sută din posturile care sunt alocate sunt neocupate”, a explicat preşedintele ANAF, relatează News.ro.
“La fel, un lucru care m-a pus pe gânduri şi dacă o să vedeţi structura pe vârstă, 40 la sută din angajaţii ANAF-ului sunt peste 50 de ani şi să nu uităm să majoritatea celor care lucrează în ANAF sunt femei. 45 la sută sunt cu vârsta între 41 şi 50 de ani şi doar 15 la sută cu vârsta între 20 şi 40 de ani. De cinci ani nu s-au mai organizat concursuri. În luna iunie vom demara primul concurs. Sunt 260 de posturi. Pornim de la un lucru şi de la o realitate. ANAF-ul are o structură de personal îmbătrânită”, a precizat Lucian Ovidiu Heiuş.
Citește și: Veste de ultimă oră pentru români. Cum vor intra în atenția ANAF când plătesc produsele comandate online