Ce salariu are un mitropolit. Câţi bani ar încasa ÎPS Teodosie dacă va fi avansat
Liderii Bisericii Ortodoxe Române sunt în topul celor mai bine plătiți bugetari de la noi din țară. Află, din rândurile de mai jos, ce salariu are un mitropolit și câți bani ar urma să încaseze lunar ÎPS Teodosie dacă va fi avansat, iar înființarea Mitropoliei Tomisului va deveni o realitate.
În topul bugetarilor cu salarii mari
Salariile încasate de liderii Bisericii Ortodoxe Române stârnesc de multă vreme controverse în spațiul public, multe voci susțin că bugetele stabilite de Stat pentru această instituție sunt prea mari, banii putând fi redirecționați către alte sectoare ce sunt în mare deficit.
Anul trecut, Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, a creat în bugetul pe 2023 o nouă grilă de salarizare pentru personalul clerical, suma stabilită fiind de 788.195.000 de lei, ce a fost împărțită între principalele culte din țara noastră.
Ce salariu are un mitropolit
Ce salariu are un mitropolit? Este important de precizat faptul că arhiepiscopii, șefii de cult – categorie din care fac parte mitropoliții, episcopii – sunt echivalenți celor care ocupă funcția de ministru, primind astfel o indemnizație lunară de la stat.
Așadar, în cazul în care înființarea Mitropoliei Tomisului va deveni o realitate, iar ÎPS Teodosie va fi avansat, acesta ar primi indemnizația în valoare de 21.840 de lei.
Episcopii și episcopii vicari sunt echivalenți celor care ocupă funcții de vicepreședinți ai comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, primind o indemnizație lunară de 19.552 de lei.
„În fiecare zi ne rugăm”
După ce a fost sancționat pentru acțiunile sale din ultima perioadă, ÎPS Teodosie a refuzat să mai vorbească despre înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, în momentul în care a fost întrebat de jurnaliști.
“Nu vorbim acum de Mitropolie, ne rugăm. Ne pregătim de postul cel mare şi în fiecare zi ne rugăm”, a afirmat prelatul.
ÎPS Teodosie a primit o „dojană sinodală scrisă”, fiind găsit pentru „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.
”În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acţiuni de răzvrătire şi de presiune publică asupra Sfântului Sinod.
Aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancţionat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii, prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, a anunțat Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, într-un comunicat de presă.