Ce să vizitezi în Roma. Locuri superbe pe care nu trebuie să le ratezi

de: Andreea Vînătoru
07 08. 2023

Roma, capitala Italiei, este unul dintre cele mai vechi orașe din lume și o destinație ideală pentru milioane de turiști anual. Orașul are o populație imensă și o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane. Dacă ajungeți în această vară, vă arătăm în materialul următor ce să vizitezi în Roma!

Istoricul orașului Roma

Situat pe malul fluviului Tibru, orașul Roma este unul dintre cele mai impresionante orașe din Europa. Totodată, orașul este clasat în mod constant ca fiind unul dintre destinațiile turistice de top, pentru că arta și istoria se împletesc de minune pe străzile acestuia. De aceea, dacă veți ajunge în vacanță, este bine de știut că nu vă vor ajunge câteva zile să vizitați tot ce poate fi de vizitat aici.

Roma mai este supranumit Orașul Etern, deoarece este plin de istorie și spiritualitate, iar turiștii pot fi copleșiți de tot ce are de oferit acest oraș magnific.

Capitala Italiei se mândrește cu moștenirea sa străveche și glorioasă, un oraș care și-a extins imperiul în Europa, Africa și Asia. Dacă nu știați, Roma este împărțită în mai multe cartiere. Cele mai vechi atracții sunt în Cartierul Colosseo, care  este format din Colosseum, Dealul Capitolin și Forumul Roman. La periferia centrului puteți descoperi Roma Veche, cu Panteonul, catedrale uimitoare, dar și piețe și arhitectură renascentistă.

Începuturile oraşului Roma sunt un mister total, iar tradiția spune că orașul a fost fondat de gemenii Romulus şi Remus. Aceștia fuseseră abandonaţi de mama lor și crescuți în sălbăticie de o lupoaică. Conform relatărilor istorice, Roma ar fi luat naștere undeva în jurul anului 753 î.Hr. La început, Roma era un mic sat care ocupa situl actualelor Foruri Imperiale. Pe de altă parte, săpăturile arheologice au arătat faptul că oamenii trăiesc în Roma de mai bine de 3.000 de ani.

Ce să vizitezi în Roma – locuri pline de istorie

Colosseumul

Colosseumul este mai mare structură lăsată nouă de antichitatea romană. Clădirea a fost începută inițal de Vespasian în anul 72 d.Hr., iar după ce fiul său Titus a mărit-o prin adăugarea celui de-al patrulea etaj, a fost inaugurată în anul 80 d.Hr. cu o serie de jocuri splendide.

În antichitate, Colosseumul era suficient de mare pentru spectacole de teatru, festivaluri, circuri sau jocuri. Curtea Imperială și înalții oficiali urmăreau jocurile de la cel mai de jos nivel, familiile romane aristocratice pe al doilea, populația pe al treilea și al patrulea.

De asemenea, lângă Colosseum se află și Arcul lui Constantin, un arc de triumf ridicat de Senat pentru a-l onora pe împărat ca „eliberator al orașului și aducător de pace”, în urma victoriei sale în bătălia Podului Milvian din anul 312.

Fontana di Trevi Roma

Nu puteți ajunge la Roma dacă nu vizitați neapărat Fontana di Trevi! Este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. Această fântână impresionantă este o capodoperă a barocului italian și este dominată de figura zeului Neptun. De asemenea, în stânga și dreapta lui Neptun stau statuile Abundenței, respectiv Sănătății .

Fontana di Trevi a fost construită în cea mai mare parte din piatră de travertin și are o înălțime de aproximativ 26 de metri și lățime de 20 de metri. Dacă nu știați, apa de pe fundul fântânii reprezintă marea.

Se spune că cel ce aruncă o monedă în apă se va întoarce la Roma. Totuși, moneda trebuie aruncată peste umăr, cu spatele la fântână.

Biserica Trinità dei Monti

Dacă ajungeți în Roma, este musai să vizitați Piazza di Spagna. Este unul intre cele mai populare obiective din Roma și locul unde se află celebrele trepte spaniole și o biserică franceză (Trinita dei Monti). Conform istoriei, treptele bisericii au fost proiectate între 1723 şi 1725 și sunt caracteristice stilului baroc. Cele 137 de trepte atrag ca un magnet turiștii, mai ales că la baza lor se află și excentrica Fontana della Barcaccia.

Biserica Trinità dei Monti este una dintre cele 5 biserici catolice francofone din Roma și este situată pe vârful faimoaselor trepte spaniole.

Dealul Palatin

Una dintre cele șapte coline ale Romei, are legături cu mitologia romană, deoarece aici se presupune că un lup i-a găsit pe gemenii Romulus și Remus și i-a îngrijit până când un cioban i-a salvat. Chiar dacă această legendă nu este adevărată, Dealul Palatin este încă locul în care a fost fondată Roma. Astăzi au rămas doar ruine, dar în epoca imperială, dealul a fost unul impresionant.

Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină

În timpul vacanței la Roma, puteți vizita și Muzeele Vaticanului. Sunt printre cele mai mari muzee din lume, unde se pot găsi 30 de colecții separate, găzduite în 1400 de încăperi.

Muzeele Vaticane includ: Muzeul Gregorian Egiptean, Muzeul Gregorian Etrusc, Muzeele de Antichități clasice, Muzeul Pio-Clementino, Galeria de Artă, Galeria de Tapiserii, Muzeul Misionar-Etnologic, Muzeul Sacru (Biblioteca), Muzeul Profan, Muzeul Istoric al Vaticanului.

Totodată, turul muzeelor Vaticanului include și faimoasa Capela Sixtină, unde vizitatorii se pot bucura de celebrul tavan pictat de Michelangelo. Capela Sixtină este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei.

Piazza Venezia

La Roma puteți găsi și piazza Venezia, una dintre piețele principale ale Romei. De acolo, toate străzile duc la principalele atracții turistice ale Romei!

Dacă ajungeți aici, puteți admira și Monumentul lui Victor Emmanuel al II-lea, numit și „Altare della Patria” sau „Vittoriano”, o clădire uriașă din marmură albă dedicată primului rege al Italiei, Victor Emmanuel al II-lea.

Fix lângă piață se află și celebra coloană a lui Traian, cu basoreliefuri care retrag cuceririle militare ale împăratului Traian. Pentru cei care doresc puțină adrenalină, pot urma pe acoperișul clădirii, pentru o vedere panoramică superbă a întregului oraș. Accesul se face printr-un lift din sticlă situat în spatele clădirii.

Castelul SantAngelo

Castelul SantAngelo este un alt loc de vizitat la Roma. Acesta a fost construit în anul 123 î.Hr. pentru a fi un mausoleu pentru împăratul Hadrian și familia sa. Ulterior, clădirea imensă a fost transformată în cetate și castel de către papi. În trecut, era cea mai înaltă clădire a Romei și a fost chiar și închisoare. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din Roma, cinefilii îl vor recunoaște ca pe un decor din „Îngeri și demoni”.

Panteonul

Una dintre cele mai bine conservate clădiri romane, Panteonul a fost construit în anul 126 d.Hr. ca templu pentru toți zeii romani. Istoricii spun că templul a servit ca biserică romano-catolică încă din secolul al VII-lea. Opt coloane corintice grațioase de granit se extind pe partea din față a acestei clădiri circulare, cu coloane mai mici în spate.

Deși are o vechime de mai bine de 2.000 de ani, faimosul dom al Pantheonului rămâne cel mai mare dom din beton nearmat din lume. Se vehiculează că Marcus Agrippa a construit Panteonul pentru a fi templul său privat. Clădirea fost reconstruită de împăratul Hadrian în secolul al II-lea.

Vila Borghese Roma

Și nu în ultimul rând, Villa Borghese merită vizitată în Roma. Acesta este cel mai mare parc public și un loc unde pot fi găsite mai multe elemente de atracție turistică, cum ar fi un lac, temple, fântâni, statui și muzee.

Villa Borghese se întinde pe o suprafaţă de circa 80 de hectare şi oferă diversitate, de la cultură la oportunităţi de divertisment sau relaxare. Aici, turiștii pot vizita și Galeria Borghese, formată din colecții impresionante de sculpturi și tablouri. În interior se mai află și Teatrul Glob (o fidelă reproducere a ctitoriei lui Shakespeare însuşi), aşa-numita Casa del Cinema şi bogatul Bioparco di Roma.