Ce să semeni în grădină după recoltarea cepei și usturoiului. Secretul experților

de: Mariana Olteanu
31 07. 2023

Foarte mulți fermieri apelează la rotația culturilor. Însă, în momentul în care fac acest lucru, trebuie să fie foarte atenți. De regulă, agricultorii apelează la această metodă pentru a nu dezechilibra compoziția solului. Mai mult, prin intermediul acestei tehnici, ne putem bucura de o recoltă bogată. Însă, trebuie să avem grijă la tipul de legume cultivat.

Secretul unei recolte bogate

Nu puține sunt plantele cărora le place parcela după cultivarea usturoiului. Însă, sunt și plante care se pot îmbolnăvi dacă sunt plantate în același sol. Din acest motiv, este foarte important să ținem cont de rotația legumelor. În acest fel, vom avea fără dar și poate o recoltă bogată.

De-a lungul timpului, s-a demonstrat că prin intermediul acestei tehnici, starea solului s-a îmbunătățit, iar numărul de dăunătorii și microorganisme patogene s-a redus. Unele dintre cele mai cultivate legume sunt ceapa și usturoiul, care se cultivează în mai multe regiuni.

Este important să nu semănăm plante din aceeași familie în același sol. Fără să știm, ne putem ruina recolta. Din acest motiv, usturoiul, ceapa, prazul și alte culturi din familia Amaryllidaceae vor reveni pe același teren doar după o pauză de 4-6 ani.

Te-ar putea interesa și: De ce să pui doi căței de usturoi peste pepenele din frigider deja început. Secretul verii 2023

Cum pregătim terenul după recoltarea usturoiului, cepei

După plantarea usturoiului, terenul poate fi infectat cu nematozi, spori ai diferitor ciuperci patogene. De regulă, acest lucru poate fi determinat de anumite abateri sau chiar de condițiile meteo. Din acest motiv, e necesar ca înainte de cultivarea altor legume, să îndepărtați restul de ceapă și de usturoi rămas în sol.

Este recomandat să îndepărtați buruienile și să afânați și să tratați solul cu sulfat de cupru de 1%.De asemenea, puteți să adăugați o jumătate de găleată de mraniță sau gunoi de grajd.

Ideal este ca după recoltarea usturoiului să plantați verdețuri, precum spanacul, mărarul, rucola, pătrunjelul, salata. La rândul lor, acestea au un sezon de vegetație scurt. Mai mult, puteți obține astfel o recoltă de vitamine proaspete. De asemnea, este indicat ca înainte de a planta verdețurile să adăugați orice îngrășământ complex.

În luna iulie, puteți planta diferite varietăți de ridichi și castraveți timpurii după ceapă și usturoi. Și varza chinezească va aprecia solul după usturoi. Printre legumele care pot fi plantate după solul de usturoi se numără: vinetele, varza, castraveții și cartofii.

Te-ar putea interesa și: Locul din casa ta unde trebuie să depozitezi ceapa. Așa va rezista chiar și 6 luni