Ce să pui în zacusca de ciuperci ca să iasă delicioasă, după rețeta bunicilor de la țară. Asta face diferența

de: Amyra Garey
11 09. 2023

Zacusca de ciuperci este unul dintre preparatele românești care nu lipsește din cămara unui bucătărese. Totuși, există un truc pe care doar gospodinele cu experiență îl știu. Vezi în rândurile de mai jos despre ce este vorba!

Vezi și: De ce zacusca fermentează. Multe gospodine fac această greșeală simplă, dar care strică preparatul

Ingredientele de care ai nevoie

Zacusca de ciuperci este un preparat cu care nu dai greș, mai ales că merge perfect cu pâinea proaspătă, dar și alături de alte mâncăruri care se pot pregăti rapid.

Gustoasă, simplă și rapidă, zacusca de ciuperci este ideală pentru consum, de vreme ce are și un gust foarte bun.

Ingredientele de care ai nevoie:

2 kg de ciuperci

  • 1 kg gogoșari/ardei kapia
  • 1 kg de roșii coapte
  • 400 grame ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 200 ml de ulei
  • 2-3 frunze de dafin
  • sare și piper după gust

Vezi și: Ce să faci cu legumele înainte de a le pune în zacuscă. Aşa procedează gospodinele din Moldova, au cu totul alt gust

Modul de preparare

Pentru început, trebuie să coci ardeii, la fel cum procedezi și când prepari salata de ardei copți. Când sunt gata, îi speli și îi cureți de coajă și semințe.

După aceea, toacă mărunt ceapa și călește-o la foc mic, ca să nu se ardă.

Ceapa tocată trebuie să stea în uleiul încins pentru aproximativ 4 minute, poți turna puțină apă peste, pentru a se înmuia, apoi amestecă ușor.

După care, ardeii se toacă mărunt și se adaugă peste ceapă.

În timpul ăsta, spală și toacă ciupercile, aici e alegerea ta dacă vrei să le toci mai mici sau mai mari.

În general, bucătăresele taie bucățile mărunte, pentru a îngroșa sosul.

După aceea, adaugă și ciupercile la călit alături de ceapă și ardei. Pune apă, cât cer legumele, oe lângă zeama lăsată de ciuperci, ca să se înăbușe și să fiarbă bine.

Bunicile obișnuiau să nu acopere oala în întregime, ci să pună capacul la jumătate, astfel încât o parte din aburi să poată ieși.

Semi-acoperă cu capacul și lasă la făcut, dar nu uita să amesteci din când în când.

Următorul pas este să toci roșiile curățate de coajă, ideal ar fi ca roșiile să fie tocate tot mărunt. Când ciupercile s-au înmuiat, adaugă și roșiile peste compoziție.

Apoi, pune sare și piper după gust și adaugă frunzele de dafin.

Lasă iar totul la fiert, amestecând constant, abia când scade sosul îndeajuns de mult și ajunge la consistența preferată de tine, ia zacusa de ciuperci de pe foc.

Asta este tot pentru un preparat gustos și rapid.

Rețeta de zacuscă de ciuperci poate fi servită ca tocană, fie pe pâine proaspătă, prăjită, fie servită ca aperitiv sau mâncare de post.

Ți-ar putea plăcea și: Chifteluţe pufoase de post. Nici nu zici că nu au carne, ingredientul secret folosit de gospodinele desăvârşite