Ce să pui în șifonierul cu haine ca să scapi de molii. Trucul natural și ieftin care le distruge imediat

de: Daoud Andra
12 07. 2024

Moliile ne pot distruge hainele preferate, dacă intră în dulap. Aceste insecte deteriorează în special țesăturile naturale, iar pentru a le ține la distanță poți apela la diverse trucuri. Iată ce ingrediente ieftine și naturale te ajută să scapi definitiv de molii, dar și cum să procedezi dacă acestea au intrat deja în șifonier!

Trucurile care te ajută să ții moliile la distanță

La fel ca alte insecte dăunătoare, moliile pot fi ținute la distanță cu ajutorul unor trucuri la îndemână. Aceste insecte care invadează dulapul și rod hainele nu suportă mirosurile puternice, astfel că plantele aromatice și uleiurile esențiale pot face minuni împotriva lor.

Pentru a scăpa de molii, pune o cârpă sau un burete îmbibat cu uleiuri aromatice în dulap. Uleiul de lemn de cedru, de lavandă sau de eucalipt funcționează foarte bine împotriva moliilor. De asemenea, plantele aromatice uscate sunt eficiente pentru a ține la distanță insectele din dulap. O mână de flori de lavandă uscate, puse într-un pliculeț, pot face minuni împotriva moliilor.

Pe piață există și soluții chimice, tot felul de pliculețe și benzi adezive, care se pun din loc în loc în șifonier și care țin la distanță insectele, cu mirosul lor puternic.

Ce să faci dacă moliile ți-au invadat șifonierul

Hainele din mătase naturală și cele din lână atrag cel mai des moliile. Aceste insecte ajung să distrugă țesătura, dar și să se înmulțească. Moliile își depun ouă pe haine și apar noi larve, care atacă țesăturile. Dacă moliile au apărut în dulap, este nevoie să cureți în profunzime hainele afectate și nu numai.

Rufele care au fost roase de molii trebuie spălate și aerisite bine, pentru a elimina riscul înmulțirii insectelor. Prin spălare, dar și prin alte metode, hainele se curăță în profunzime și ouăle depuse molii sunt eliminate. Spălarea este cea mai sigură metodă pentru a elimina insectele de pe haine.

Un alt mod este să pui hainele afectate în pungi la congelator, pentru a elimina larvele de molii. Lasă-te o zi la congelator, după care le poți pune la loc în șifonier. Și cu abur poți scăpa de riscul ca moliile să apară din nou. Calcă hainele afectate la cea mai mare temperatură pe care o suportă materialul, folosind mult abur.

Înainte de a pune rufele la loc în șifonier, sigură-te că ștergi bine interiorul dulapului, cu o cârpă și cu o soluție dezinfectantă, pentru a elimina ouăle și larvele de molii inclusiv de pe suprafețe.