Ce să pui în pământ după cartofi pentru a preveni dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Sfaturi de la grădinari

de: Stan Nicu
07 08. 2023

Românii care își amenajează grădini în propriile curți trebui să știe că după ce au plantat cartofi într-un loc, pe acel spațiu nu mai pot planta orice, doar anumite legume, pentru că solul este plin de dăunători. Ce să pui în pământ după cartofi pentru a preveni dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Sfaturi de la grădinarii experimentați.

Ce să plantezi după ce ai cultivat cartofi în grădină. Doar aceste legume rezistă

Cartoful este una dintre cele mai comune culturi din țara noastră, însă  într-o grădină mică se ridică problema ce să plantezi după ea pentru a riscul de boli și dăunători este mare.

Cel mai adesea cartof revine la locul inițial de plantare după 1 sau 2 ani și, uneori, este necesar să-l crești într-un singur loc mai mulți ani la rând.

Leguminoasele, o primă opțiune

În acest caz, îngrășământul verde și alte plante de grădină au un rol important, care poate îmbunătăți solul sau poate agrava problema. Astfel, leguminoasele sunt cea mai bună opțiune de plantare după cartofi, pentru că acestea nu au dăunători sau boli comune.

Mulți dăunători nu tolerează apropierea de leguminoase, în cauză fiind vorba despre viermele care iubește cartofii și nematodul, care este un oaspete frecvent în grădina cu cartofi.

În plus, susținătorii plantărilor combinate practică cultivarea în comun a cartofilor cu fasole, susținând că, printr-o astfel de combinație, ambele tipuri de plante sunt mai sănătoase și mai productive decât plantate separat.

Ce mai poți planta pe terenul unde ai cultivat cartofi

De asemenea, culturile de muștar, ridichi oleaginoase, rapiță, sunt o opțiune excelentă pentru revenirea solului după plantatul cartofilor. Vecinătatea acestor plante îi displace viermelui și phytophthorei.

O serie de alte legume pot fi plantate pe solul în care s-a cultivat cartofi. Aceste legume sunt: ridichi, ridichi negre, morcovi, varză, sfeclă și alte legume se dezvoltă bine după ei. În schimb, roșiile, vinetele, ardeii, care sunt cele mai apropiate rude ale cartofilor, nu este recomandat să fie plantate după cartofi.

Dăunătorii rezistă în sol până la 5 ani

De asemenea, ovăzul nu este recomandat a fi cultivat nici înainte de cultivarea cartofilor, nici după. Cerealele atrag, de obicei, viermi de sârmă.

Într-o grădină în care nu există viermi de sârmă, unii agricultori de vară practică semănatul de ovăz, însă după cultivați mai bine un amestec cu leguminoase, de exemplu, cu mazăre, lupini sau măzică.

Chiar și așa, în cazul în care se plantează cartofi după cartofi sau reântoarceți cartofii la locul lor inițial un an mai târziu, nu ar trebui să experimentați cultura de ovăz.

Adevărul este că larva de vierme trăiește în sol de la 3 la 5 ani. Astfel, ovăzul va hrăni dăunătorul și va strica tuberculii cartofilor chiar și peste doi-trei ani.