Ce să pui în must ca să reziste dulce toată iarna. E secretul Irinei Loghin, puţini mai ştiu trucul
În multe zone ale țării, în această perioadă a anului, pregătirile sunt în toi pentru una dintre băuturile preferate ale românilor. Află, din rândurile de mai jos, ce să pui în must ca să reziste dulce toată iarna. Secretul Irinei Loghin, puţini mai ştiu trucul.
Băutura preferată a românilor
Primele zile de toamnă sunt cele mai agitate pentru românii din multe zone ale țării. În această perioadă, se pun murăturile, se fac borcanele cu zacuscă, bulion, gem, compot, dulceață. Tot acum se culege via, iar din struguri se prepară una dintre cele mai populare băuturi: mustul.
Este o băutură naturală, ce se obține din fructele vedetă ale sezonului de toamnă, în prima parte din procesul de producție de vin. Sucul obținut din struguri este o sursă importantă de săruri minerale, este bogat în vitaminele A, B1, B2 şi fructoză.
Este delicios, însă vine la pachet cu o mare provocare. Mustul fermentează destul de ușor, ceea ce înseamnă că nu poate fi păstrat foarte mult.
Ce să pui în must ca să reziste dulce
Există însă un truc care te va scăpa de această problemă. secretul a fost dezvăluit de nimeni alta decât Irina Loghin. Îndrăgita artistă a dezvăluit pe o platformă de social media trucul pe care îl folosește.
Ce să pui în must ca să reziste dulce toată iarna? Hrean! Potrivit interpretei, această rădăcină poate opri procesul de fermentare. Astfel, te vei pute bucura de mustul preparat până la un an.
„Dragii mei, în ciuda vremii de afară, să nu uităm că și toamna are frumusețea și bogăția ei!
Pentru cei care m-ați întrebat cum să „tăiați” mustul, astfel încât să nu mai fermenteze – la un litru de must adăugați hrean ras, cam cât luați între degete. Mustul rămâne așa cum este pentru cel puțin un an”, a explicat Irina Loghin.
Pentru cele mai bune rezultate, mărunțește hreanul într-un robot de bucătărie. Pentru o damigeană de 25 de litri de must este nevoie de 250 de grame de hrean ras.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune aspirină în must pentru a nu mai fermenta! Ingredientul natural care îi păstrează gustul dulce
Ce spun medicii despre must
Pe platformele de social media, mai ales pe grupurile dedicate, internauții au împărtășit propriile trucuri.
„Se fierbe. Sau în sticla de must se pune o aspirină.”, „Se pune mustul la fiert, se spumuiește și la final îl pun în sticle de sticlă cu capac și îl duc la beci! Stă așa și ani de zile fără altceva adăugat, doar must!”, „Fiert jumătate, pus peste cealaltă jumătate nefiartă, perfect! Probat!” – sunt doar câteva dintre trucurile folosite de români pentru păstrarea mustului.
În ciuda faptului că este delicios, mustul nu este recomandat oricui. Din pricina faptului că este bogat în calorii, ar trebui evitat de persoanele care sunt la dietă, dar și de cei care suferă de diabet.
„Cantitatea de zahăr pe care o conţin strugurii este una foarte mare, ceea ce face din must o băutură încărcată de calorii”, a explicat nutriţionistul Corina Zugravu.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corp dacă bei un pahar cu must. E sănătate curată
Regretatul profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie, îi sfătuia pe români să înlocuiască mustul cu struguri proaspeți, consumați întregi, cu tot cu coajă și sâmburi.
„Din must sunt scoşi sâmburii şi coaja, cele mai bune pentru sănătate. Apoi, încărcătura glicemică e mai mică în struguri decât în must, strugurii sunt integrali. Învăţaţi copiii să îi consume cu tot cu sâmburi”, a fost sfatul profesorului Mencinicopschi.