Ce să pui în fiecare cotor de varză murată înainte de a o aşeza în butoi. Aşa va fi aromată şi va rezista până după Crăciun
Dacă vrei și tu să pui varză la murat în această toamnă, este important să te asiguri că ai toate ingredientele necesare pentru ca aceasta să iasă gustoasă și crocantă, dar să respecți și toți pașii necesari. Află din rândurile de mai jos ce ar trebui să pui în fiecare cotor de varză înainte de a o așeza în butoi.
Cum să obții cea mai bună varză murată
În luna octombrie, gospodinele sunt în febra ultimelor pregătiri pentru sezonul de iarnă. Iar varza murată este unul dintre preparatele care nu lipsesc niciodată din cămara românilor.
Ce poate fi mai bun decât un platou plin de sărmăluțe delicioase învelite în frunze de varză murată pe mesele festive alături de cei dragi? Dar până acolo, este important să știi cum să pui varza la murat, pentru ca aceasta să iasă perfectă.
Ce să pui în fiecare cotor de varză
Înainte de a fi așezată în butoi, varza trebuie curățată bine de frunzele deteriorate și, totodată, trebuie scos cotorul. În locul acestuia se pun câte 2-3 boabe de porumb, câteva de piper și muștar, după care se umple cu sare mare de murături.
Pentru un gust desăvârșit, fundul butoiului trebuie puse crenguțe de cimbru și mărar, foi de dafin, boabe de piper și muștar, felii de gutuie și măr, hrean, după care se îndeasă varza, urmată de un nou rând de condimente.
Citește și: Câte zile trebuie să ții varza la murat. Gospodinele iscusite știu acest detaliu important
Câtă apă să adaugi pentru saramură
Saramura este un alt aspect important care face ca varza murată să fie gustoasă. Așadar, este important să folosești apă potabilă. În cazul în care ea provine de la fântână, este recomandat să o fierbi înainte. Cât despre cantitatea folosită, aceasta depinde de cât de mare este butoiul.
Pentru a prepara saramura, se diluează o lingură de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Lichidul trebuie să acopere complet verzele și acestea să stea în saramură. Dacă ai preparat prea puțină și ai tinde să completezi cu apă, fără sare, până se umple butoiul, ei bine nu ar trebui să faci acest lucru.
Dacă saramura este prea diluată, varza nu se va păstra cum trebuie. Totodată, o cantitate prea mare de apă, în raport cu sarea, va face ca murăturile să se strice și să nu aibă gustul acru așteptat.
Citește și: Ce să faci dacă varza murată a făcut mucegai. Cum poți să o salvezi