Ce să pui în ciorbă în loc de borş. E secretul moldovencelor

de: Ioana Bucur
10 02. 2023

Fiecare regiune a țării are propriile obiceiuri, mai ales când vorbim despre mâncare. Dacă vrei să încerci un preparat clasic, dar cu un mic detaliu schimbat în rețetă, ce îi va da o cu totul altă aromă, trebuie să încerci trucul folosit de gospodinele din Moldova. Află ce poți să pui în ciorbă în loc de borș.

Ce să pui în ciorbă în loc de borş

Dacă tu și cei din familia ta sunteți fani ai ciorbelor și vă doriți să încercați și o variantă diferită a acestui preparat tradițional, merită să încerci rețeta din rândurile de mai jos.

În perioadele de post sau când, pur și simplu, îți dorești să faci o pauză de la mâncarea pe bază de carne, nimic nu este mai potrivit decât o ciorbă de legume acrită nu cu borș, ci cu un ingredient folosit adesea de gospodinele din zona Moldovei.

Este vorba despre banalul iaurt, care nu îi va da doar un gust acrișor, dar va face ciorba și mai cremoasă.

Ingrediente:

  • doi cartofi
  • un ardei gras roșu
  • doi morcovi
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o rădăcină mică de țelină, cu tot cu frunze
  • două cepe
  • un dovlecel
  • trei roșii mari
  • o sută de mililitri de ulei de floarea soarelui
  • trei litri de apă
  • sare și piper
  • 400 de grame de iaurt grecesc
  • două gălbenușuri
  • două linguri de oțet
  • pătrunjel verde, opțional

Citește și: De ce să nu mai lași oala cu ciorbă pe aragaz. Este un mare pericol, de fapt

Mod de preparare

Se spală bine legumele și se pregătesc pentru a fi puse la fiert. Ceapa curățată se toacă mărunt, în timp ce morcovii, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, ardeiul, cartofii și țelina se taie cuburi. Și dovleacul se taie tot cuburi, însă se recomandă să nu i se îndepărteze coaja.

Pune o tigaie pe foc, cu puțin ulei. După ce se încinge, se adaugă ceapa, care se lasă câteva minute la călit, apoi morcovii, păstârnacul și țelina. Când sunt ușor pătrunse, se mută din tigaie într-o oală cu apă care deja fierbe, în care mai pui cartofii, dovlecelul și ardeiul gras.

Legumele se lasă la fiert în jur de 15 minute, la foc mediu. Pe urmă se pun roșiile tocate mărunt și rădăcina de țelină, cu tot cu frunze. Se lasă pe foc câteva ore și se îndepărtează, la final de fierbere.

Apoi urmează trucul folosit de gospodinele din Moldova. Într-un bol, se amestecă gălbenușurile cu iaurtul și oțetul. Se pune și puțină zeamă de supă fierbinte, pentru a dilua și încălzi această compoziție. Se toarnă apoi în oala cu ciorbă de legume, amestecând intens pentru omogenizare, potrivit hellotaste.ro.

Mai lasă ciorba dreasă cu iaurt să fiarbă pentru 5-6 minute, adaugă sare și piper, dugă gust, și este gata să fie servită.

Citește și: Greșeala pe care o fac gospodinele cu ciorba. Ce să faci cu apa în care fierbi legumele