Ce să pui în carnea tocată pentru sarmale. Trucul gospodinelor iscusite, aşa vor ieşi pufoase

de: Manolică Anca
04 04. 2023

Atunci când vine vorba de preparatele tradiționale care se regăsesc pe mese, mai ales de sărbători, sarmalele sunt nelipsite. Așadar, dacă și tu vrei să le prepari anul acesta, în rândurile de mai jos îți vom dezvălui un secret al celor mai iscusite gospodine, pentru ca preparatul să fie unul absolut delicios.

Cum prepari cele mai gustoase sarmale

În prezent, sarmalele se numără printre principalele feluri de mâncare pregătite la mesele festive de la noi. Se fac destul de ușor, au un gust absolut delicioase și sunt, fără dar și poate, printre cele mai apreciate mâncăruri.

Dar pentru ca acestea să iasă perfect și să îți impresionezi musafirii, există un truc secret al gospodinelor care le va da o textură aparte, pufoasă. Haide să vedem, așadar, ce ingrediente trebuie să adaugi și care sunt pașii în prepararea lor. Desigur, îți vom dezvălui și care este secretul unor sarmale pufoase.

Ingrediente (pentru o porție micuță):

  • 500 g de carne tocată de porc (cu mai multă grăsime)
  • 50 g de orez
  • foi de varză murată
  • o ceapă medie tocată
  • o lingură de ulei
  • sare, piper, boia dulce, cimbru uscat
  • două linguri de apă rece

De asemenea:

  • două linguri de ulei
  • o ceapă tocată
  • crenguțe de cimbru uscat
  • 250 g de piept crud de porc (cu șoric)
  • 250 g de afumătură (costiță, kaiser, ciolan)
  • 500 ml suc de roșii (sau bulion)

Mod de preparare

Pentru început, se toacă mărunt ceapa și se pune la călit într-o oală, alături de o lingură de ulei și un fir de sare. Nu trebuie lăsată să se rumenească, ci doar până devine sticloasă. Se adaugă apoi orezul uscat peste ea și se lasă alte două minute la foc mic, amestecând frecvent pentru a nu se prinde, după care se lasă deoparte, la răcorit.

Separat, se ia carnea tocată și se pune într-un castron adânc, peste care se pun ceapa și orezul și se condimentează bine cu sare, piper și cimbru (preferențial, se pot pune și două lingurițe de boia dulce, pentru aromă și culoare).

Se amestecă bine bine, până se obține o compoziție omogenă. Iar acum, pentru ca sarmalele să iasă pufoase, gospodinele iscusite adaugă și două linguri de apă foarte rece.

Următorul pas este învelirea sarmalelor în foi de varză murată, care se adaugă, rând pe rând, în oala în care vor fierbe. Nu înainte, însă, ca pe fundul acesteia să se pună o ceapă crudă tocată, două linguri de ulei, două crenguțe de cimbru și un strat de cotoare de varză murată.

Citește și: Sarmale de post ca la mănăstire. Doar măicuţele le mai fac aşa, ingredientul care schimbă tot gustul

De asemenea, printre sarmale se pun bucăți de afumătură, pentru un gust aparte. La final, pe deasupra, se pune un strat de varză tocată, două crenguțe de cimbru, după care se adaugă sucul de roșii, până când sarmalele sunt acoperite în totalitate.

Se pune capacul peste oală, după care se dau la cuptor circa 30 de minute la 180 de grade, după care alte două ore jumătate la 150 de grade, notează savoriurbane.ro.

Spor în bucătărie și poftă bună!