Ce să pui în aluatul de gogoși de post pentru un gust divin. Ingredientul secret care înlocuiește oul

de: Ioana Bucur
12 04. 2024

Doar pentru că alegi să respecți restricțiile alimentare impuse în perioadele ce preced marile sărbători creștine, nu înseamnă că trebuie să renunți la micile plăceri culinare, ci doar să faci unele modificări. Află, din rândurile de mai jos, ce să pui în aluatul de gogoși de post pentru un gust divin. Există un ingredient ce poate înlocui fără probleme oul.

Cum faci cele mai gustoase gogoși de post

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă cei care aleg să respecte restricțiile alimentare impuse în perioadele ce preced marile sărbători creștine din an este să găsească produse și preparate gustoase, aromate, dar care să nu conțină vreun ingredient de origine animală.

Puțini știu că există o rețetă delicioasă de gogoși de post, un desert cu care îți vei încânta, fără doar și poate, familia și musafirii. Tot ce trebuie să faci este să înlocuiești oul cu un ingredient surprinzător: banana.

Ingredientul neașteptat ce poate să înlocuiască oul

Pentru fiecare ou din lista de ingrediente, poți să folosești o jumătate de banană coaptă, pasată. Va da gogoșilor o textură aparte și un gust excepțional.

Ingrediente gogoși de post:

  • o jumătate de kilogram de făină albă
  • șapte grame de drojdie instant
  • o banană mare, coaptă
  • 250 mililitri de apă caldă
  • coajă rasă de la o lămâie
  • o linguriță de extract de vanilie
  • o lingură de zahăr tos
  • o jumătate de linguriță de sare

Te-ar putea interesa și: Gogoși cu griș, ca la bunica acasă. Cel mai simplu și delicios desert de post

Mod de preparare

Se toarnă apa într-un bol suficient de mare și se adaugă zahărul tos, sarea și drojdia instant. Se amestecă bine. Separat, se pasează banana, folosind o furculiță și se încorporează în compoziție, amestecând până la omogenizare.

După ce se adaugă și extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și făina, se frământă aluatul. După ce se omogenizează, se modelează în forma unei bile și se transferă într-un alt bol, uns cu ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă aluatul la dospit până își dublează volumul, în jur de o oră și jumătate.

După această etapă urmează o nouă rundă de frământare. După câteva minute, aluatul se împarte în mai multe bile, de dimensiuni potrivite, și se mai lasă la dospit încă 20 de minute.

Se prăjesc în ulei încins, la foc mediu și apoi se scot din vas și se lasă câteva minute pe un platou pe care a fost așezat un șervețel curat, pentru a extrage uleiul în exces. Înainte de servire, gogoșile de post pot fi decorate cu zahăr pudră sau dulceața preferată.

Te-ar putea interesa și: Ce fel de făină să folosești ca să-ți iasă gogoșile pufoase. Trucul de aur al gospodinelor din Ardeal pentru un gust desăvârșit