Ce să faci cu vinetele pentru ca salata să nu iasă amară. Multe gospodine omit acest pas cheie, e cea mai mare greșeală
Salata de vinete este unul dintre cele mai apreciate preparate vara. În această perioadă, găsim peste tot vinete românești, la prețuri accesibile, și este păcat să nu ne bucurăm de aroma lor. Ce trebuie să faci cu ele după ce le-ai copt, pentru ca salata să nu iasă amară. Trucuri și ponturi pe care orice gospodină trebuie să le știe.
Cum alegi vinetele pentru copt
Atunci când alegi vinetele pe care urmează să le coci, fie că faci salată imediat sau le depozitezi la congelator, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Folosește vinete mari, pentru că sunt mai spornice. Acestea trebuie să fie bine coapte, să nu aibă porțiuni lovite sau stricate.
Coace vinetele direct pe flacără, pe grătar sau în cuptor, dar ai grijă să le înțepi cu vârful cuțitului, înainte de a le pune la copt. În acest fel, aburul va intra în ele și se vor coace mai repede, iar apa se va scurge și miezul va fi mai aromat.
Întoarce vinetele pe toate părțile, pentru a se coace bine. Focul trebuie să fie mediu, astfel încât vinetele să nu rămâne crude la mijloc. După ce le-ai luat de pe foc, pune vinetele pe un grătar, la scurs.
Ce să faci cu vinetele, după ce s-au copt
Lasă vinete cel puțin 20 de minute să se scurgă, astfel încât lichidul să iasă din ele. Acel suc închis la culoare are un gust amar și la fel va fi și salata, dacă vinetele nu sunt bine scurse. Curăță vinetele bine de coajă și ai grijă să nu rămână porțiuni de negreală, pentru că și acelea sunt amare.
Pune vinetele curățate într-o sită și mai lasă-le 10 minute la scurs, apoi toacă-le cu o ustensilă din lemn sau din plastic. Nu folosi cuțit metalic pentru că vinetele pot să oxideze. După ce le-ai tocat, pune miezul de vinete într-un vas de plastic sau de ceramică și prepară salata.
Cu ce să înlocuiești maioneza din salata de vinete
Majoritatea gospodinelor adaugă ceapă și maioneză în salată, însă există și alte modalități de a o prepara. Dacă nu vrei să pui maioneză, poți amesteca vinetele cu câteva linguri de ulei și o lingură de smântână sau iaurt.
Un alt ingredient care dă o aromă deosebită salatei de vinete este pasta de susan. Pune o linguriță de tahini în vinete și amestecă bine, pentru ca totul să se omogenizeze. Salata de vinete se servește cu pâine proaspătă, roșii sau salată de ardei copți.