Ce să faci cu legumele înainte de a le pune în zacuscă. Aşa procedează gospodinele din Moldova, au cu totul alt gust

de: Manolică Anca
07 09. 2023

Este acea perioadă din an când piețele abundă în fructe și legume proaspete, iar gospodinele pregătesc conservele, compoturile, dulcețurile și zacusca pentru sezonul rece. Vorbim în rândurile de mai jos despre zacuscă, despre o delicatesă tradițională consumată ca aperitiv toamna, dar mai ales iarna. Iată ce să faci cu legumele înainte de a le adăuga în rețetă.

Ce să faci cu legumele înainte de a le pune în zacuscă

Toamna este sezonul abundenței, mai ales în luna septembrie. Prin urmare, în această perioadă, piețele sunt pline de fructe și legume de tot felul, gata de a fi cumpărate de către gospodine și folosite la diverse rețete savuroase.

În continuare, vorbim despre zacuscă, nelipsită și ea din cămara oricărui român în anotimpul rece. Dacă și tu ești un fan înfocat al acesteia, îți dezvăluim un truc secret, care îți garantează o rețetă cu totul aparte. Haide să vedem, așadar, ce ar trebui să faci cu legumele înainte de a le pune în compoziție.

Așa fac gospodinele din Moldova

Orice rețetă de zacuscă include adăugarea de legume, iar printre cele mai folosite sunt ardeii, gogoșarii sau vinetele. Iar pentru un gust desăvârșit, gospodinele iscusite aleg să le pună în compoziție deja coapte. Deși sunt trei variante, aragaz sau plită, grătar cu jar (cărbuni, lemne) sau la cuptor, gustul și aroma pe care toate lumea le adoră se obțin prin carbonizarea (arderea) cojii.

Pentru acest lucru, vei avea nevoie de un foc mare și de căldură multă! În caz contrar, vinetele vor fierbe în suc propriu și se vor înnegri la interior! Acestea trebuie coapte rapid astfel încât coaja să se carbonizeze iar miezul să rămână alb, moale și bine pătruns. După coacere, ele se scot pe tăvi și se pun în așa fel încât să stea înclinate, pentru ca mare parte din sucul lor să se elimine.

Același lucru este valabil și în cazul ardeilor, care nu trebuie lăsați prea mult pe foc, pentru că se vor carboniza și nu se vom mai decoji cum trebuie.

Citește și: De ce iese zacusca amară. Condimentul care nu are ce căuta în preparat

Cum se curăță rapid acestea

În primul rând, este important de menționat că este un mit decojirea vinetelor fierbinți, imediat după ce sunt luate de pe foc. Ele nu devin amare dacă stau cu coajă mai mult timp. Așadar, important nu e să le cureți rapid, ci să nu le ții în zeamă proprie.

Atât în cazul ardeilor, gogoșarilor, cât și a vinetelor, se recomandă ca, imediat după ce ele sunt luate de pe foc, să fie acoperite ermetic, într-un vas termorezistent, în așa fel încât condensul format în interior să acționeze asupra cojii și să o înmoaie. Nu uita să adaugi și niște sare mare, pentru ca să se curețe și mai rapid.

Citește și: Ce să pui la final în zacuscă să îi dai gustul de la țară. Bucătarii pricepuți știu