Ce să faci cu cozonacul întărit. Reţetele pe care trebuie să le testezi după Paşte, aşa nu arunci nimic
Cozonacii sunt pufoși, așa că au tendința de a se întări destul de repede. Și pentru că nimănui nu îi place un cozonac tare, există câteva rețete pe care le poți face din acest preparat tradițional. Iată ce să faci cu cozonacul întărit: de la budinci delicioase la cuptor până la frigănele dulci și perfecte pentru micul dejun.
Nu arunca cozonacul întărit
Dacă ai făcut prea mulți cozonaci de Paște și după câteva zile s-au întărit și nu mai pot fi mâncați, există o mulțime de opțiuni pentru a revitaliza acest desert tradițional iubit de toată lumea.
Citește și: Rețeta de cozonac moldovenesc de peste 150 de ani. Secretul moldovencelor pentru a fi atât de pufos
Nimănui nu îi place un cozonac tare, tocmai de aceea, multe gospodine folosesc aluat opărit. În momentul în care apa fiartă întâlnește făina, aceasta se opărește și cozonacul se va menține proaspăt mai multe zile.
Un alt truc pentru a menține cozonacul proaspăt mai mult timp este să îl învelești în pungă de plastic și să îl ții în frigider. În felul acesta, cozonacul poate fi păstrat până la 5 zile.
Ține minte că nu ar trebui să păstrezi cozonacul mai mult de o săptămână, pentru că nu mai poate fi consumat în siguranță după acest termen.
Dar dacă ai cozonac de câteva zile și ți s-a întărit, nu îl arunca. Poți face frigănele pe care să le servești la micul dejun, poți pune feliile de cozonac la sandwich maker și să le servești cu sos caramel sau înghețată pentru un desert inedit, ori poți face cele mai delicioase budinci la cuptor.
Citește și: Cât timp este bun cozonacul după coacere. Aşa te asiguri că îl mănânci proaspăt
Ce să faci cu cozonacul întărit – rețete delicioase
Budincă cu stafide și rom
- 300 g cozonac întărit
- 250 brânză de vaci
- 3 ouă
- 2 linguri de zahăr
- 150 g stafide
- 200 g iaurt
- 50 g unt
- Esență vanilie
Taie cozonacul în cubulețe și așează-le într-o tavă de cuptor unsă cu jumătate din cantitatea de unt. Adaugă stafidele pe care le-ai ținut la hidratat și fă un sos din ouă, iaurt și brânză. Pune și zahărul și aromele, apoi amestecă bine și toarnă-le peste cozonac.
Amestecă totul bine ca să se hidrateze cozonacul și apoi pune deasupra restul de unt topit în prealabil. Coace la 180 de grade pentru 20-25 de minute.
Presară cu zahăr pudră și servește. Poți face și un sos de vanilie cu care să servești această budincă.
Tort de cozonac
- 1 cozonac
- 500 ml apă
- 3 linguri zahăr
- Esență e portocale
- 500 ml smântână lichidă
- 250 g ciocolată amăruie
- 200 ml smântână lichidă
- 50 g unt
Se aduce apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență, amestecând până când zahărul se topește complet. Siropul se lasă deoparte pentru a se răci.
Cozonacul se sfărâmă în bucăți mici și apoi se însiropează generos cu siropul de zahăr preparat anterior.
Într-un vas termorezistent plasat deasupra unei oale cu apă fierbinte, se pun ciocolata ruptă în bucăți și untul, amestecându-se până când ciocolata este complet topită. Se adaugă apoi frișca lichidă încălzită și se continuă amestecarea până când se obține o compoziție omogenă. Această cremă de ciocolată se lasă să se răcească.
Între timp, smântâna lichidă se face frișcă. Într-o formă de tort cu margine retractabilă, se așază un strat de cozonac însiropat, urmat de un strat generos de cremă de ciocolată. Se repetă până când se termină ingredientele. Se acoperă apoi cu un strat generos de frișcă, care se nivelează frumos.
Poți decora cu fructe confiate, cu bombonele de ciocolată sau cu orice vrei.
Cake pops
- 400 g cozonac
- 150 g cremă mascarpone
- 150 g ciocolată albă
- 150 g ciocolată neagră
- Puțin ulei
Cozonacul se fărâmițează bine și se amestecă cu mascarpone până obții o compoziție pe care atunci când o strângi în mână rămâne umedă și nu se sfărâmă.
Se fac biluțe din această compoziție și se pun la frigider. Între timp, se topesc ambele ciocolate separat și se adaugă puțin ulei în fiecare. Biluțele se iau de la frigider și în fiecare se înfige câte un băț.
Acadelele se dau prin ciocolată alternativ și apoi se pun la rece. Se pot decora cu biluțe colorate, zahăr decorativ sau firicele de ciocolată albă/roz.