Ce să faci cu ceapa când frunzele verzi încep să se usuce pentru o recoltă de invidiat. Va creşte mare şi sănătoasă
Ceapa este una dintre legumele cele mai cultivate pe tot globul! Românii preferă să o planteze în propria grădină, pentru a o folosi la diverse mâncăruri. Nu este dificil să plantați ceapă, însă este nevoie să o îngrijiți adecvat pentru ca recolta să fie una sănătoasă și bogată. Ce să faci cu ceapa când frunzele verzi încep să se usuce? Așa procedează grădinarii cu experiență!
Trucuri utile pentru o recoltă de ceapă cât mai bogată
Să cultivați ceapă nu este deloc complicat, dar este nevoie o atenție mare pentru a o îngriji! Solul joacă un rol foarte important când vine vorba de plantarea cepei. Din păcate, din cauza condiției necorespunzătoare a pământului, legumele se pot îmbolnăvi, iar recolta poate fi compromisă. Mai mult de atât, trebuie să țineți cont și de frunzele cepei care se îngălbenesc înainte de recoltare.
Așadar, dacă frunzele verzi ale cepei încep să se usuce rapid, încetați să le mai irigați. Excesul de apă le poate scurta semnificativ rezistența de păstrare. Acesta este motivul principal pentru care ceapa se strică în pământ. În plus, înainte cu câteva zile de recoltare, culcați la sol toate frunzele cepelor rămase în picioare. Ceapa se culcă doar atunci când a ajuns la maturitate și este bună pentru consum.
Vezi și: Etapele de creștere a dovleacului. În cât timp după plantare va produce fructe
Cu ce trebuie să stropești ceapa pentru a scăpa de dăunători
Viermii sunt cei mai mari dăunători ai culturilor de legume. Aceștia afectează ceapa, dar și prazul, usturoiul și arpagicul. Din nefericire, distrugerile produse de viermi includ înmuierea bulbului și îngălbenirea frunzelor.
De aceea, este important să eliminați complet orice resturi de cultură la sfârșitul sezonului, deoarece insectele iubesc să se adăpostească în materie organică. În plus, compostul trebuie descompus înainte de a-l utiliza în grădină.
Soluția naturistă folosită de grădinari
Pentru a distruge viermii din grădină, folosiți piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili. În acest fel, veți îndepărta femelele muștelor și le veți împiedica să depună ouă pe ceapă.
Puteți amesteca în blender ardei iuți, usturoi și ceapă, apoi adăugați apă și săpun organic. Lăsați soluția peste noapte. A doua zi, strecurați lichidul și folosește-l pentru stropirea solului infectat cu larve. Puteți aplica și un amestec de nisip, cenușă de lemn și pulbere de diatomee la baza legumelor pentru a scăpa de toate insectele.