Ce să faci ca să-ți obișnuiești organismul să fie rezistent la caniculă. Sfaturile experților sunt prețioase
Efectele schimbărilor climatice se resimt din plin. Cercetările oamenilor de știință sugerează că severitatea și frecvența evenimentelor meteorologice extreme se vor agrava de-a lungul timpului. Află în rândurile de mai jos ce poți să faci pentru a-ți obișnui organismul cu căldura sufocantă.
Ce este toleranța la căldură, de fapt
Un studiu publicat în Nature Climate Change arată că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură intensă, se vor agrava de-a lungul anilor. Procentul populației care ajunge să fie expusă la o combinație de căldură mortală și umiditate crește din ce în ce mai mult.
Căldura și umiditatea pot fi dăunătoare. Valurile de caniculă pot să ucidă, fiindcă încurajează fluxul sanguin inadecvat către creier, inimă, rinichi, ficat, pancreas. Practic, e ca și cum ești într-un film de groază la care ai o mulțime de finaluri mortale dintre care poți alege pe cel pe care ți-l dorești.
Cu toate acestea, poți preveni un impact atât de negativ asupra organismului prin pregătirea pentru a trăi într-un mediu mai călduros. Acest lucru se poate întâmpla prin creșterea toleranței la căldură. Iată ce trebuie să știi despre modul în care oamenii se pot adapta la caniculă!
Autoritățile internaționale din domeniul sănătății definesc toleranța la căldură ca fiind „capacitatea fiziologică de a suporta căldura și de a regla temperatura corpului la o rată medie sau mai bună decât altele”, potrivit informațiilor din spațiul public.
Cum devii mai rezistent la caniculă
Toleranța la căldură are, probabil, și o componentă genetică, fiindcă nu toate sistemele nervoase funcționează la fel. Cercetătorii spun, însă, că în acest sens este nevoie să fie efectuate mai multe analize. La fel ca inteligența nativă, corpul are și o anumită toleranță la căldură.
Poți, totuși, să îți ajuți organismul să fie mai rezistent la vremea caniculară. Specialiștii sunt de părere că acest lucru se poate întâmpla prin expunerea în siguranță și pe perioade scurte, dar frecvente de timp la căldură și condiții de umiditate ridicată. Procesul este cunoscut drept „aclimatizare la căldură”.
„Volumul plasmatic al corpului se extinde, crescând volumul sanguin. Asta înseamnă că inima nu trebuie să lucreze la fel de greu și corpul are mai multe fluide pentru a susține transpirația, o funcție esențială pentru a menține corpul rece.
Pe măsură ce corpul devine mai obișnuit cu căldura, ar trebui să poți transpira mai eficient și să reții mai bine electroliții”, a explicat profesorul de fiziologie și kinesiologie W. Larry Kenney, de la Penn. Stat..
Începe ușor, nu trebuie să te grăbești să-ți mărești toleranța la căldură. Ai grijă ca, pe durata expunerii corpului la temperaturi ridicate și umiditate, să îți asculți corpul. Deplasează-te afară, de exemplu, pe perioade scurte de timp, nu lungi, iar dacă simți că îți faci rău, oprește-te.
Este foarte important ca, în timp ce îți ajuți organismul să se obișnuiască cu temperaturile ridicate, să te și odihnești foarte bine. Aerul condiționat nu este o adaptare negativă la valurile de căldură. Poți să îl închizi regulat și, astfel, să te adaptezi la mediul cald.