Ce să faci ca să nu-ți mai fie cald. Trucuri ca să te răcorești pe caniculă
Valurile de căldură au loc în întreaga lume. Iar schimbările climatice înseamnă că acestea devin din ce în ce mai fierbinți și mai lungi. Este foarte important să te poți răcori în aceste momente ale zilei, iar specialiștii explică ce să faci ca să nu-ți mai fie cald, fiind vorba, în esență, de trucuri ca să te răcorești pe caniculă.
Specialiștii explică ce să faci ca să nu-ți mai fie cald
Deși este minunat să te bucuri de soare, căldura extremă poate fi mortală, afectând persoanele tinere și în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cronice.
Dar specialiștii explică ce să faci ca să nu-ți mai fie cald, astfel că există multe lucruri pe care le poți face pentru a te proteja de căldură și de caniculă.
Cel mai bine este să eviți să ieși afară în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, dar uneori acest lucru nu poate fi evitat. Atunci când ieși în lumina directă a soarelui, nu uita:
- Folosește protecție solară.
- Acoperă-ți capul cu o pălărie.
- Ia pauze regulate în interior sau într-o zonă umbrită pentru a evita epuizarea termică sau insolația.
- Purtarea de haine lejere, de culoare deschisă, te va ajuta, de asemenea, să-ți menții pielea răcoroasă.
Căldura scapă prin piele, care este cel mai mare organ din corp. Așadar, cu cât poți răci mai multă piele, cu atât mai bine, și astfel te protejezi de caniculă.
Învață câteva trucuri ca să te răcorești pe caniculă
Conform meteorologilor, cel puțin în România au fost 126 de recorduri de caniculă, iar asta a însemnat un pericol extrem pentru cei care au deja probleme de sănătate, dar și pentru cei sănătoși. În acest sens, există trucuri ca să te răcorești pe caniculă:
- Înmuierea unui tricou și menținerea acestuia ud poate fi foarte eficientă.
- Cumpără spray răcoritor.
- Făcând un duș răcoros, nu înghețat, deoarece trebuie să te răcorești încet.
Te poți răcori rapid punându-ți mâinile și picioarele în apă rece. Încheieturile și gleznele au o mulțime de puncte de puls unde vasele de sânge sunt aproape de piele, astfel încât te vei răci mai repede.
În vreme caldă, este important să evitați cofeina și să vă asigurați că beți multă apă. Dacă este posibil, beți băuturi izotonice pentru sportivi pentru a reaproviziona sărurile, zaharurile și lichidele pierdute.
Atât băuturile reci, cât și cele calde vor avea rolul de a-ți menține temperatura centrală la aceeași temperatură. Consumul de băuturi calde nu te va răcori mai eficient decât băuturile reci. Pe timp de caniculă, trebuie să eviți băuturile care conțin cofeină, inclusiv ceaiul și cafeaua, de obicei este mai bine să te rezumi la apă.
Lichidele pierdute prin transpirație trebuie înlocuite
Pe măsură ce transpiri pe parcursul zilei, lichidele pe care le pierdem trebuie să fie înlocuite pentru a evita deshidratarea. Așadar, mare atenție la simptomele deshidratării, care includ:
- o gură uscată
- amețeli sau confuzie
- dureri de cap
Dacă nu este tratată, deshidratarea poate duce la epuizare din cauza căldurii. Dacă starea persoanei se agravează, trebuie să sunați pentru ajutor de urgență.