Ce să bei în loc de apă după ce ai mâncat ardei iuți. Așa vei scăpa de senzația deranjantă de pe limbă

de: Daoud Andra
12 09. 2024

Mulți oameni mănâncă picant, iar ardeii iuți sunt nelipsiți de lângă o porție de ciorbă, de sarmale sau de varză călită. Uneori, iuțeala lor ne face să nu mai simțim niciun gust, iar pentru a scăpa de acea senzație deranjantă există câteva trucuri la îndemână.

Alimente care te ajută să scapi de gustul iute

Fie că sunt cruzi sau murați, ardeii iuți sunt nelipsiți de lângă preparatele tradiționale românești. Aceștia pot fi consumați ca atare sau pot fi lăsați la uscat și măcinați, astfel încât să fie transformați în pudră și adăugați în mâncare. În funcție de soi, ardeii pot fi extrem de iuți și pot lăsa acea senzație de amorțeală în gură, care te face să nu mai simți niciun alt gust.

Dacă ai nimerit un ardei prea iute, nu te grăbi să bei apă, pentru că nu te va ajuta. Există însă alte alimente care te ajută să scapi de acea senzație și de gustul pregnant al ardeilor.

Lapte

Dacă ai mâncat un ardei iute, bea imediat câteva guri de lapte rece. Acesta ajută la calmarea senzației de usturime și este mult mai util decât apa. De asemenea, laptele ajută și în cazul arsurilor la stomac.

Iaurt

Indiferent că vorbim despre iaurt clasic, chefir, sana, iaurt de băut sau lapte bătut, acest aliment fermentat, plin de probiotice, te ajută să scapi instantaneu de senzația de usturime din gură. Dacă ești fan mâncare picantă, asigură-te că ai lângă tine la masă și un pahar de iaurt de băut.

Banane

O practică răspândită în țările africane presupune să consumi banane verzi în timp ce mănânci picant. Dacă ai mâncat prea iute, ia câteva guri dintr-o banană mai puțin coaptă și senzația de usturime de la nivelul limbii va dispărea.

Alimente bogate în amidon

Cartofii, pâinea, orezul, pastele și alte alimente care conțin amidon ajută la ameliorarea senzației de usturime. Din acest motiv multe mâncăruri picante se combină cu orez. Amidonul din aceste alimente creează o barieră la nivelul cavității bucale, iar usturimea dispare.

Zahăr sau miere

Gustul iute poate fi contracarat cu dulce. O linguriță de zahăr sau una de miere pot face minuni dacă te ustură limba și buzele de la ardeiul iute. Ține zahărul pe limbă un minut, până se topește, astfel încât să își facă efectul, iar usturimea va dispărea imediat. În cazul mierii, aceasta poate fi aplicată și pe buze, pentru a scăpa de senzația de amorțeală după ce ai mâncat iute.