Ce să adaugi în fasole ca să nu te mai balonezi. Pontul gospodinelor de la țară pentru o savoare aparte
Fasolea uscată, roșie, neagră sau de alte feluri este delicioasă, când este gătită corespunzător. În materialul de astăzi îți vom prezenta câteva sfaturi pentru a găti un preparat deosebit de fasole. Poate unele dintre ele nu ți le-a spus nimeni, niciodată, însă sunt esențiale.
Sfaturi pentru cea mai bună mâncare de fasole
Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a obține o mâncare bună este să alegi o fasole de înaltă calitate. Multe pungi de pe rafturile supermarketurilor conțin fasole veche de mulți ani, ținută în silozuri până când ajunge pe piață. Magazinele de produse naturiste și secțiile de vrac pot avea la vânzare fasole mai proaspătă. Cea veche de un an sau doi este încă bună.
Murdăria și pietricelele de pe câmp, praful de la siloz și orice altceva trebuie îndepărtat din fasole. Clătește rapid boabele uscate cu apă rece și verifică, apoi, încă o dată să nu existe pietricele printre ele.
Cum poți da gust preparatului pe bază de fasole
Cu cât fasolea este mai proaspătă, cu atât va fi mai puțin necesar să o înmoi. Dacă, dacă te apuci din timp de pregătirea ei, trebuie să o pui într-un castron mare și să o acoperi cu apă rece. Las-o așa peste noapte pentru a se înmuia înainte de a fi gătită.
Poți prepara o mâncare delicioasă, dacă în oala în care vei găti fasolea vei căli o ceapă tăiată mărunt, un morcov ras pe răzătoare și câteva frunze de țelină mărunțite în ulei de măsline. Adaugă și un cățel de usturoi, sau doi, și o frunză de dafin, dacă îți place. Pune apoi boabele de fasole la fiert.
Ce trebuie să pui în oala cu fasole, pentru a nu te balona
Pentru a scăpa de efectul gazos al fasolei, este indicat să adaugi în fasolele din oală apă proaspătă. Nu o folosi pe cea utilizată pentru înmuiere. Un lucru este cert: trebuie să folosești suficientă apă pentru a acoperi fasolea cu un centimetru deasupra. În acest fel, va fierbe foarte bine.
După ce apa a atins punctul de fierbere, redu flacăra la intensitate mică și gătește fasolea până când atinge frăgezimea dorită. Procesul propriu-zis poate dura de la 30 de minute până la 2 ore, în funcție de mărimea boabelor și cât de proaspete sunt acestea.
Sarea poate întări fasolea, însă a nu adăuga sare în mâncare înseamnă să nu aibă gust. Astfel, este bine să presari sare în fasole când procesul de gătire mai durează încă 1/3 din timpul total de preparare. În acest fel, vei evita întărirea boabelor de fasole și vei da și gust preparatului.