Ce s-a întâmplat la mormântul lui Arsenie Boca. Oamenii au ignorat orice regulă de bun-simț

de: Ștefan R. Apostol
07 09. 2020

Unul din cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creștinii ortodcși români este Mânăstirea Prislop. Aici se găsește și locul de odihnă a celui cunoscut sub numele de Arsenie Boca.

Arsenie Boca, un simbol a creștinătății și opresiunii

Pe 28 noiembrie 1989 Arsenie Boca se stingea din viață. Locul pentru odihna veșnică a părintelui Boca a fost ales Mânăstirea Prislop. Aici, din 1948 și până în 1959, a fost atât preot, cât și stareț. A fost considerat o mare personalitate bisericească și harismatică ortodoxă din România.

Datorită presiunilor făcute de regimul comunist, în 1959 este alungat din locașul de cult. Hăituit, a fost luat în cele din urmă sub ocrotirea Patriarhiului Iusitinian al României.

Ce s-a întâmplat la mormântul lui Arsenie Boca. Oamenii au ignorat orice regulă de bun-simț (FOTO: Arsenie Boca)

Până în 1967, când a ieșit la pensie, Arsenie Boca a lucrat în cadrul Atelierelor Patriarhiei Române din București.

După pensionarea din 1968, singura sa ocupație a fost pictura, operele sale regăsindu-se în biserica ortodoxă ”Sfântul Nicolae” din Drăgănescu, din județul Giurgiu.

După moartea acestuia, mii de credincioși au vizitat Mânăstirea Prislop, dar și mormântul părintelui Arsenie Boca. Locașul unde este înmormântat a devenit un loc sfânt de pelerinaj pentru creștinii români.

Oamenii au ignorat orice regulă de bun-simț

Ca în fiecare an, devenind o datină, și anul acesta mii de români au vizitat mormântul acestuia. Cu toate regulile impuse de autorități, mii de români au putut fi văzuți în pelerinaj la Prislop.

Cu toate că la intrarea în lăcaş au fost afişate panouri pe care era scris că purtatul măştii de protecţie este obligatoriu, mulți au ignorat regulile și au intrat fără măști.

Creștinii care au venit aici în pelerinaj au ignorat toate regulile de distanțare socială, iar statul la coadă a fost lait-motivul zilei. Autoritățile spun că, deși un dispozitiv de igienizat mâinile a fost amplasat la poartă, puțini au fost cei care l-au folosit. Ba mai mult existau și afişe în care se recomanda păstrarea distanţei de 1,5 metri între pelerini.

Datorită actualei crize, în acest weekend, au fost mai puțini vizitatori decât în alți ani, dar în parcările din zonă s-au putut vedea sute de mașini. La primele ore ale dimineţii în parcarea din faţa mănăstirii şi marginile şoselei Silvaşul de Sus s-au format cozi pe aproximativ un kilometru. Polițiștii aflați în zonă au încercat să descongestioneze situația, dar a devenit aproape imposibil.

Într-un moment în care numărul de noi infectări este în creștere, lumea ar trebui să țină cont de recomandările autorităților. Din păcate, acest lucru, cel puțin în acest caz, nu s-a putut face, iar oamenii parcă au uitat de criza epidemiologică în care se află România acum.