Ce s-a întâmplat după ce americanii au anunțat că au un medicament contra COVID-19. ”Mulți au văzut sfârșitul crizei”

de: Filon Stan
18 04. 2020

Mai mulţi pacienţi infectaţi cu COVID-19 au fost trataţi cu un medicament aflat în teste. Deşi aceştia prezentau simptome grave ale coronavirusului, febră şi probleme respiratorii, după câteva zile au putut fi externaţi.

Ce s-a întâmplat după ce americanii au anunțat că au un medicament contra COVID-19. ”Mulți au văzut sfârșitul crizei”

Pacienții care au fost tratați cu un medicament experimental, numit Remdesivir, se recuperează repede şi bine. Aceştia au părăsit spitalul după câteva zile, informează CNN. Compania care produce Remdesivirul spune însă că rezultatele, deși încurajatoare, nu sunt finale.

Pacienții care au luat parte la testerea cu acest medicament se aflau în stare gravă, aveau febră și simptome respiratorii severe și au părăsit spitalul la mai puțin de o săptămână de tratament, a informat medicul care conduce acest test.

Bolnavii de coronavirus au fost vindecaţi în mai puţin de o săptămână

Cei mai mulți pacienți sunt în stare gravă și marea lor majoritate părăsesc spitalul după șase zile, ceea ce ne arată că tatamentul nu trebuie să dureze zece zile”, a mai spus dr. Mullane. Institutul Național de Sănătate face testări cu mai multe medicamente, printre care și Remdesivir.

Remdesivir este produs de compania Gilead Sciences și a fost testat şi pentru Ebola, cu o rată limitată de succes. Studii pe animale au evidențiat însă că medicamentul poate preveni și trata coronavirusuri asemănătoare celui care declanșează Covid-19, cum sunt MERS şi SRAS.

Ce s-a întâmplat după ce americanii au anunțat că au un medicament contra COVID-19. ”Mulți au văzut sfârșitul crizei”

Medicamentul contra COVID-19 se află în teste pe mii de pacienţi

Organizația Mondială a Sănătății a spus, în luna februarie, că Remdesivir a arătat potențial împotriva coronavirusului. Testarea n-a inclus și un grup de control (pacienți care să primească tratamentul și pacienți care să primească un placebo), astfel că este dificil de spus dacă medicamentul este eficient sau nu.

Remdesivir este testat pe 2.400 de pacienți cu simptome severe, în 152 de spitale din toată lumea, și pe 1.600 de pacienți cu simptome medii, în 169 de spitale. Până acum, reprezentanții companiei producătoare se abțin să dea un verdict și spun că trebuie analizate foarte multe date înainte de a avea rezultatul final.

Remdesivir a mişcat bursa

Chiar şi aşa, în urma relatării despre acest studiu clinic, indicele FTSE 100 al bursei din Londra a crescut cu 3%, iar Wall Street era așteptat să redeschidă cu o creştere şi mai mare. „Rezultatele studiului au transmis o nouă undă de optimism pe pieţe, întrucât mulţi văd în aceasta un posibil început al sfârşitului crizei coronavirusului”, explică analistul financiar Joshua Mahony.