Ce s-a întâmplat de Schimbarea la Față. De ce ținem această sărbătoare
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 6 august 2020, conform Calendarului, Schimbarea la față. Această sărbătoare datează de la începutul secolului al IV-lea.
De ce țin creștinii ortodocși sărbătoarea Schimbarea la față
Sărbătoarea Schimbarea la față, amintește de minunea care s-a petrecut pe muntele Tabor. Acolo Hristos și-a descoperit dumnezeirea prin natura umană pe care și-a asumat-o. După cum spunea și Evanghelistul Matei: „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2), iar evanghelistul Marcu spunea că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3).
Evanghelistul Matei îi compară chipul cu soarele, iar Luca spune despre veșmintele sale că erau albe ca zăpada, ceea ce descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască, deoarece zăpada nu a fost topită de soare. Firea umană și dumnezeiască din Hristos sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit în Hristos.
Istoric – Schimbarea la Față a Domnului
În secolul al IV-lea, Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. În documente a fost menționată din prima jumătate a secolului al V-lea. Aceasta s-a generalizat mai târziu în Apus prin hotărârea luata de papa Calist III ca mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.
În această zi, conform tradiției, se face pomenire generală a celor trecuți la cele veșnice. În unele zone, se împart struguri credincioșilor, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului.
Icoana Schimbarea la față
Hristos înveșmântat în alb se află în centrul reprezentării. Mandorla, care este prezentă și în icoana Învierii, este un fond închis la culoare, care îl înconjoară. Ucenicii Pentru, Iacob și Ioan sunt căzuți la pământ cu fețele la picioarele sale și Moise și Ilie.
Lumina care iradiază din Hristos și care îl înconjoară nu este luminoasă și întunecată în această icoană. Acest întuneric face referire la ființa lui Dumnezeu. și rămâne necunoscută omului. Lumina în care S-a descoperit Hristos nu a fost ființa lui Dumnezeu, ci o energie care izvorăște din această ființă. O diferență clară între har și natura divină este făcută de ortodoxie. Harul ca energie necreată poate fi împărtășit imului iar natura divină rămâne incomunicabilă și incognoscibilă.
Dezlegare la pește de Schimbarea la Față
Această sărbătoarea, pică în postul Adormirii Maicii Domnului și se face dezlegare la pește pentru bucuria praznicului. Această rânduire a fost făcută de către Biserica Ortodoxă.