Ce s-a întâmplat cu o femeie care s-a întors însărcinată la muncă, după concediul de maternitate. Decizia luată de șeful ei: „A fost un șoc”

de: Iulian Ioncea
31 10. 2024

O mamă din Marea Britanie a obținut o victorie majoră în fața unui tribunal al muncii, după ce a fost concediată pe motiv că era însărcinată în timp ce se pregătea să revină la locul de muncă.

Nikita Twitchen, o tânără în vârstă de 27 de ani, a fost forțată să își părăsească locul de muncă la firma britanică de servicii de construcții First Grade Projects, dar a câștigat despăgubiri substanțiale, de 28.700 de lire sterline.

Tribunalul a concluzionat că tânăra a fost concediată pe nedrept și că decizia angajatorului a fost discriminatorie.

„O veste fericită transformată într-un șoc”

Nikita Twitchen lucra ca asistent administrativ, ocupându-se de diverse sarcini, cum ar fi gestionarea apelurilor telefonice, a plăților și a documentelor. Relația ei cu superiorul, Jeremy Morgan, părea una pozitivă și deschisă, potrivit mărturiei sale în fața tribunalului.

După ce a intrat în concediu de maternitate pentru prima sa sarcină, Nikita Twitchen s-a pregătit să revină la muncă în martie 2023.

Cu doar câteva zile înainte de data stabilită pentru revenire, ea a descoperit că este însărcinată din nou, o veste fericită, dar surprinzătoare. În timpul unei întâlniri de planificare a întoarcerii, i-a împărtășit șefului său această noutate, însă reacția acestuia a fost departe de a fi una de susținere.

„A fost un șoc,” a declarat Twitchen în fața tribunalului, precizând că Jeremy Morgan nu părea deloc încântat de situație. Deși acesta a susținut în fața tribunalului că a felicitat-o, reclamanta a contestat ferm acest lucru, declarând că șeful ei a fost rezervat și chiar iritat.

Nikita Twitchen a mai menționat că șeful ei nu a luat nicio măsură pentru a-i facilita revenirea la muncă după terminarea concediului de maternitate. Tribunalul a notat această atitudine ca fiind un indiciu al discriminării de care a avut parte femeia în urma celei de-a doua sarcini.

Atitudinea rezervată a angajatorului

Pe măsură ce data întoarcerii Nikitei Twitchen la locul de muncă se apropia, lipsa de comunicare din partea angajatorului a devenit din ce în ce mai evidentă. În cele din urmă, ea a fost nevoită să îi contacteze direct pentru a-și exprima intenția de a reveni în poziția sa inițială.

Jeremy Morgan a evitat clarificările, sfătuind-o doar să își „stabilească o rutină,” fără a-i oferi detalii concrete.

În luna aprilie, comportamentul lui șefului a devenit și mai distant și inexplicabil. Când angajata a cerut concediu anual, șeful ei a refuzat să îi răspundă și, mai târziu, i-a comunicat că firma întâmpină dificultăți financiare și că este necesar să facă reduceri de personal.

Totodată, i-a explicat că un nou software urmează să fie implementat și că, din acest motiv, rolul său de asistent administrativ ar fi devenit redundant.

Însă judecătorul Robin Havard a concluzionat că argumentul legat de dificultățile financiare și de software-ul inovativ era lipsit de bază.

„Compania nu a furnizat nicio dovadă în acest sens și nici explicații detaliate care să justifice măsura concedierii”, a menționat acesta în verdict.

De asemenea, judecătorul a subliniat faptul că firma continuase să facă angajări, investise în vehicule noi și chiar și-a schimbat brandul de la concedierea Nikitei Twitchen. Aceste elemente contraziceau clar pretențiile firmei, întărind suspiciunile de discriminare bazată pe sarcină.

Despăgubiri morale și financiare

Tribunalul muncii a considerat că Nikita Twitchen a fost supusă unui „tratament nefavorabil” din cauza stării sale, iar comportamentul angajatorului a fost catalogat drept „discriminatoriu”.

Judecătorul Robin Havard a menționat că o asemenea decizie nu doar că a provocat nesiguranță financiară și emoțională, dar i-a generat și o stare de anxietate continuă femeii, având în vedere responsabilitățile familiale și nevoia de stabilitate economică.

„Au existat fapte suficiente pentru a concluziona că tratamentul aplicat reclamantei de către pârâți a fost discriminatoriu”, a concluzionat judecătorul.

Astfel, tribunalul i-a acordat femeii despăgubiri financiare de peste 28.700 de lire sterline. Această sumă acoperă atât pierderile financiare suferite, cât și daune morale pentru starea de suferință provocată de concedierea nejustificată.