Ce s-a întâmplat cu jandarmul acuzat de moartea bărbatului din Pitești. Decizia șocantă a instanței
S-a aflat ce s-a întâmplat cu jandarmul acuzat de moartea bărbatului din Pitești. Moartea inginerului Zaharia Barbu, în vârstă de 63 de ani, ce a avut loc în urma intervenției brutale a forțelor de ordine, a culminat cu reținerea a doi agenți de poliție.
Ce decizie s-a luat în legătură cu jandarmul acuzat de moartea bărbatului din Pitești
Daniel Drăghici și Ilie Florea au fost reținuți după intervenția brutală a forțelor de ordine din Pitești, iar sub acuzare au fost puși doi jandarmi ce erau alături de aceștia. Unul dintre ei a fost reținut ulterior, acuzat de lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă. Un alt dosar a fost dechis separat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București.
După ce au fost făcute cercetări de către autoritățile competente, s-a decis că jandarmii ar fi participat la intervenția brutală ce a culminat cu moartea inginerului Zaharia Barbu. Totuși, Curtea de Apel a admis contestația jandarmului Mihai Bogdan. Judecătorii au decis ca arestarea preventivă să fie înlocuită cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, potrivit Gândul.
Ce au indicat rezultatele necropsiei. În ce condiții a murit victima
Zaharia Barbu, în vârstă de 63 de ani, a murit în urma unei dispute cu doi polițiști aflați în misiune. Acesta se afla într-o zonă unde avusese loc un incendiu, iar echipajele de pompieri se aflau la fața locului pentru a stinge focul. Bărbatul a refuzat să părăsească locul, chiar dacă a fost somat de un echipaj de poliție. Oamenii legii au reacționat agresiv, doborându-l pe bărbat prin lovituri violente. Pe lângă faptul că impactul cu pământul a fost unul violent, victima a fost axifisiată după ce unul dintre polițiști l-a imobilizat cu genunchiul.
“Am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism generator a fost comprimarea părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui”, a anunțat medicul legist Dan Manu.
După acest eveniment tragic, cei doi polițiști implicați au fost reținuți în arest pentru 24 de ore și urmau să rămână în arest preventiv până pe 18 mai. Totuși, decizia a fost contestată, iar judecătorii Curții de Apel au hotărât ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu.
„O să solicităm o expertiză medico-legală în completare și o avizare a actului medical, pentru că sunt multe contradicții. Fracturile costale, în opinia noastră, sunt în urma resuscitării, se produc la majoritatea resuscitărilor, sunt cazuri clasice, iar aici sunt determinate ca fiind una din cauzele decesului”, a declarat Robert Georgescu, avocatul celor doi.