Ce s-a întâmplat azi la granița României. Anunțul Poliției de Frontieră
Pentru mulți dintre cei peste 700.000 de ucraineni care au trecut prin România, orașul-port Isaccea este ultima oprire dintr-o călătorie dificilă. Pentru alții este o oprire printre multe altele într-o căutare lungă și imprevizibilă a siguranței. În aceste zile, Poliția de Frontieră încearcă să facă față afluxului mare de refugiați care vin în România. Majoritatea punctelor de frontieră pe unde intră refugiații sunt în stare de alertă permanentă.
Poliția de Frontieră anunță creșterea numărului de refugiați ucrainei la punctele de frontieră
Ucrainenii care au scăpat de invazia Rusiei au trecut în țările vecine, cum ar fi România, creând o aglomerație la un punct cheie de trecere a frontierei, în condițiile în care peste 700.000 de persoane ar fi intrat în țară de la începutul luptelor, pe 24 februarie.
În aceste zile Poliția de Frontieră este în alertă, anunțând un nou val de refugați vor intra pe teritoriul României pe la punctele vamale. Într-un comunicat emis azi, se vorbește de o creștere zilnică a numărului de persoane care au trecut granița spre România.
„În data de 16.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 104.554 de persoane, dintre care 8.648 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 12,4% faţă de ziua precedentă).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.054 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 18,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.335 cetăţeni ucraineni (scădere cu 1,8%).
De la declanşarea acestei crize, până la data de 16.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 730.599 cetăţeni ucraineni.”, a transmis Poliţia de Frontieră.
Dintre cei peste 700.000 de refugiați care au călătorit în România, aproximativ 80.000 au ales să rămână. Ceea ce nu este clar este cât de mare ar putea crește în cele din urmă acest număr, cu cât războiul se prelungește mai mult.
Refugiații se întreabă ce va urma
La aproximativ 320 de kilometri sud-vest de Isaccea, cea mai mare gară din România, situată în București, s-a transformat într-un alt punct central pentru ucrainenii care fug de război. Aproape fiecare colț din Gara de Nord este folosit pentru a ajuta refugiații.
Există zone de așteptare separate pentru femei și copii, bărbați și familii, unde refugiații se pot odihni, mânca și alăpta. Voluntari cu veste galbenă sunt gata să răspundă la întrebări. O vitrină de magazin abandonată găzduiește acum frigidere cu alimente pregătite de World Central Kitchen.
WCK este unul dintre cele 42 de puncte de distribuție ale ONG-ului cu sediul în America care oferă mese calde refugiaților în România. La un cort medical instalat de departamentul local de pompieri, medicii au tratat undeva între 60 și 70 de pacienți pe zi.