Ce s-a descoperit în sângele oamenilor care trăiesc peste 100 de ani. Secretul vieții îndelungate a fost dezvăluit
Ce s-a descoperit în sângele oamenilor care trăiesc peste 100 de ani. Secretul vieții îndelungate a fost dezvăluit după ce cercetătorii suedezi au studiat mostre de sânge recoltate de la mai mult de 40.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.
Cum sunt analizele celor care trăiesc 100 de ani. Uită ce știai până acum
Se pare că cercetătorii au descoperit secretul unei vieți lungi, iar acesta se află ascuns în sângele fiecăruia dintre noi. Oamenii de știință au descoperit că oamenii care au ajuns la 100 de ani aveau un nivel scăzut al glicemiei și organe sănătoase, respectiv rinichi și ficat, chiar și după vârsta de 60 de ani.
De asemenea, contrar sfaturilor medicilor, cei care au trăit cel mai mult aveau valori ridicate de colesterol în sânge. Astfel, cercetătorii sugerează și faptul că factori ai stilului de viață, cum ar fi dieta sau consumul de alcool, sunt vinovați de diferențele în biomarkerii din sânge și îi sfătuiesc pe oameni să fie atenți, o dată cu înaintarea în vârstă, la analizele care au legătură cu rinichii și ficatul.
Citește și: Ce mâncau Regina Ana și Regele Mihai pentru o viață lungă
Care sunt cei mai importanți markeri
În timpul studiului, cercetătorii au comparat 12 biomarkeri al celor care au trăit până la 100 de ani cu analizele celor care nu au ajuns la acest prag. Acești markeri au inclus colesterolul, glicemia, acidul uric, creatinina, fierul, albumina.
Conform GeroScience, oamenii de știință spun că este vorba de cel mai amplu studiu de acest fel, iar rezultatele relvă că nivelul crescut de fier în sânge și un colesterol total mare sunt asociate cu o șansă mai mare de a bate suta de ani.
În același timp, nivelul de glucoză, creatinină, acid uric trebuie să fie scăzut pentru a avea șansa să sărbătorim 100 de ani.
Grăsimea nu face rău la inimă?
În România, ca și în numeroase alte țări din lume, tot mai mulți pacienți ajung la doctor cu analize ce arată un nivel crescut al colesterolului.
”Grăsimea, aliatul creierului
Dacă ar fi să ne luăm după noile valori stabilite de americani în ceea ce privește nivelul colesterolului, un miliard de oameni de pe glob ar trebui să ia statine. Ce sunt aceste medicamente? Niște inhibitori ai producției hepatice de colesterol, pentru că nu trebuie să uităm, colesterolul nu vine din alimentație, ci este făcut de ficat.
Citește și: Ce trebuie să faci dacă vrei să trăiești 100 de ani
După gafa medicala din anii ‘70 în care grăsimile alimentare au fost acuzate că ar crește riscul de boli cardio-vasculare (când de fapt vinovatul este zahărul), vine rândul unei alte intoxicări a industriei farma: trebuie să luăm statine pentru a diminua nivelul colesterolului în sânge și, implicit, a scădea riscul de infarct și AVC.
Realitatea demonstrează din păcate că nu există o relație de cauzalitate directă între nivelul colesterolului și bolile de inimă, adică mai mult de jumătate din cazurile de infarct apar la persoane cu colesterol normal”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic.